Yliopistosta löytyi oiva kohde Viipurin rahamiesten perinnölle

Viipurin taloudellinen korkeakouluseura on ollut LTY:n uskollinen tukija. Yliopiston peruspääomaa ilmaantui kartuttamaan kaksi muutakin Viipurin rahamiesten perinnön vaalijaa.

Leena Sallinen

Viipurin rahamiesten alullepanema varallisuus on poikinut mukavasti peruspääomaa Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle.

LTY:n tähän asti keräämästä 7,6 miljoonan euron kokonaispotista kolmannes on tullut Viipurin taloudelliselta korkeakouluseuralta, Karjalan kulttuurirahastolta ja Eevi ja Emil Tannisen säätiöltä.

-Yliopisto on aina halunnut tuoda esiin viipurilaiset juurensa. Nyt tämä henkinen perintö on muuttunut taloudelliseksi tueksi, sanoo LTY:n varainhankinnan asiamiehenä toiminut Pertti Kolari.

Viipurin taloudellinen korkeakouluseura on tosin ollut LTY:n mesenaatti alusta alkaen. Tukea on tullut rutkasti rahana ja vaikutusvaltana. LTY:n peruspääomaan tuli miljoona euroa.

Karjalan kulttuurirahasto lahjoitti myös miljoonan ja Tannisen säätiö 300?000 euroa.

-Nämä lahjoitukset olivat meille jossain määrin yllätyksiä, Kolari kertoo.

Yllättäviltä ne tuntuivat monesta muustakin: kumpikaan lahjoittaja ei ole erityisemmin ollut esillä Etelä-Karjalassa, vaikka ne ovat merkittäviä karjalaisen tieteen ja taiteen tukijoita.

Karjalan kulttuurirahasto tukee entisen Viipurin läänin siirtoväen ja entisen Kymen läänin asukkaiden henkistä ja aiheellista vaurastumista ja jakaa siihen vuosittain apurahoja 150 000-250 000 euroa.

Samaa luokkaa ovat Tannisen säätiön apurahat, joita myönnetään etenkin taloudellisen toiminnan edistämiseen Karjalassa ja Savossa.

LTY:n tukeminen sopi molempien tarkoitusperiin, kertoo varatuomari Risto Voipio.

Hän on Karjalan kulttuurirahaston sihteeri ja rahavarainhoitaja ja Tannisen säätiön hallituksen puheenjohtaja.

-Molemmissa tapauksissa kyse on siitä, että tuli apurahojen jaon lisäksi tilaisuus irrottaa varallisuutta sääntöjen mukaiseen tärkeään kohteeseen ja saada sille vielä valtion 2,5-kertainen kontribuutio päälle.

Tannisen säätiö antoi 200?000 euroa myös Itä-Suomen yliopiston pääomaan. Säätiö perustettiin Savosta Viipuriin muuttaneen kauppaneuvos Emil Tannisen testamenttimääräyksellä Viipurissa vuonna 1943.

Karjalan kulttuurirahaston perusti lakitieteen kandidaatti Jonas Castren Viipurissa vuonna 1918.

Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran perustivat viipurilaiset vaikuttajat vuonna 1919. Seura keräsi varoja Viipurin taloudellisen korkeakoulun perustamiseen, mutta kun Viipuri meni sodassa, seura suuntasi 1960-luvulla tukensa Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun, sittemmin yliopiston ja etenkin sen kauppatieteiden tukemiseen.

Viipuri-lähtöisillä yliopiston mesenaateilla on toki seuraajia. Lappeenrantalaisen Larox-yhtiön perustaja Nuutti Vartiainen perheineen lahjoitti maaliskuussa LTY:n peruspääoman suurimman yksittäisen potin: 1,6 miljoonan euron arvoiset osakkeet.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on rakennuksissa noussut Skinnarilaan monessa vaiheessa. Kuvissa on yliopiston, silloisen korkeakoulun, ensimmäinen rakennusvaihe keväällä 1973 ja yliopiston sisääntuloaula vuonna 2011.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen