Categories
Artikkelit

Ammattiliitto pelkää postinjakelun heikentyvän

Posti- ja logistiikka-alan unioni ja Itella ovat erimielisiä siitä, vaikuttaako Lappeenrannan lajittelukeskuksen lopettaminen postin kulkuun.

Sanna Raita-aho

Lappeenranta. Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) on huolissaan Itellan säästötoimien vaikutuksesta postin kulkuun. Liitto pelkää postinjakelun heikentyvän Lappeenrannassa, jos käsin tehtävät lajittelupalvelut siirretään Kuopioon ja Helsinkiin.

— Meillä on hyvin perusteltu epäilys, että postinjakelua ei näin pystytä hoitamaan Lappeenrannassa niin hyvin kuin pitäisi. Vuorokaudesta loppuvat tunnit, sanoo PAUn puheejohtaja Esa Vilkuna.

Itellan aluejohtaja Sami Reponen on eri mieltä Vilkunan kanssa. Reposen mukaan kirjeiden käsin lajittelun lopettaminen ei vaikuta postinkulkuun Lappeenrannassa.

— Postinjakelun toimivuus kyllä turvataan. Ei tällä ole vaikutuksia siihen.

Kuopiossa ja Helsingissä postin lajittelu hoituu käsien sijasta automaattisten koneiden avulla. Itellan palvelutuotannon päällikkö Marko Toivarin mukaan Itella haluaa keskittää lajittelutoimintaansa niihin, koska se on investoinut niissä uusiin koneisiin muutama vuosi sitten.

— Haluamme nyt hyödyntää tehtyjä investointeja.

Itella alkoi pohtia Lappeenrannan lajittelukeskuksen tulevaisuutta jo kesällä. Reposen mukaan Lappeenrannan vanhat lajittelukoneet tulivat tiensä päähän, ja ne jouduttiin purkamaan.

— Koneiden huoltaminen oli kallista ja varaosia hankala saada, joten niitä ei ollut järkeä ylläpitää.

Toivarin mukaan Lappeenrannan postikeskuksen kautta kulkeva vähäinen postimäärä mahdollistaa sen lajittelun Helsingissä ja Kuopiossa.

— Käsillä lajittelu ei ole tätä päivää, vaan lajittelu on tehokkaampaa tehdä koneellisesti.

Vilkunan mukaan taas koko koneistamishanke on epärealistinen. Hänen mukaansa resurssit eivät riitä siihen, että jakelu hoituisi muutaman keskuksen kautta.

Hän sanoo haluavansa selvittää, miten Itella aikoo jakelun käytännössä hoitaa.

— Jos Lappeenrannasta lähettää kirjeen Lappeenrantaan, se voi käydä nyt kääntymässä Helsingin kautta. Kaiken pitää mennä täysin nappiin, jotta kirjeet kulkevat ajallaan.

Automaattisissa lajittelukoneissa on esiintynyt aiemmin ongelmia. Helsingissä ne ovat tuhonneet satoja kirjeitä. Reposen mukaan ongelmiin on puututtu.

— Alussa koneiden kanssa oli ongelmia, mutta nyt niitä on saatu ratkottua. Usein rikkoutumiset johtuvat siitä, että tavallisissa kirjekuorissa lähetetään vääränlaista tavaraa.

Reposen mukaan Itellan toimet eivät ole ylimitoitettuja. Itella teki vuoden alussa 3,4 miljoonan euron tappion.

— Taloudellinen tilanne on nyt sellainen, että ylimääräisten menojen karsintaa tarvitaan. Ikäväähän tämä toki on.

Itellan yt-neuvottelu

Itella haluaa leikata kustannuksiaan yli 100 miljoonaa euroa.

Tämän vuoksi Lappeenrannassa lopetetaan kirjeiden lajittelukeskus. Toiminta siirretään Helsinkiin ja Kuopioon, joissa kirjeitä lajitellaan koneiden avulla eikä käsin, kuten Lappeenrannassa.

Lappeenrannan yt-neuvottelut alkavat 23.8. Vielä ei osata sanoa, miten irtisanomiset käytännössä toteutetaan. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on 30 työntekijää.

Lappeenrannan lisäksi leikkauksia tehdään postin myymälöissä ja asiakkuusmarkkinoinnissa ympäri maata.

Kirjoittaja:
Sanna Raita-aho