Categories
Artikkelit

Eksote sai käännettyä parikkalalaiset Lappeenrantaan

Savonlinnan keskussairaalassa saavat hoitoa enää sovitut ryhmät. Parikkalalaisten väheneminen teki loven Savonlinnan keskussairaalan talouteen.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalalaiset saavat erikoissairaanhoitonsa nyt pääosin Etelä-Karjalan keskussairaalasta Lappeenrannasta.

-Valtaosa parikkalalaisista käyttää nyt meidän sairaalan palveluja. Tilanne on nyt siten kuin on sovittu, sanoo terveyspalvelujen johtaja Markku Hupli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksotesta).

Parikkalalaisille tehtiin täksi vuodeksi siirtymäkauden pelisäännöt, joiden mukaan vanhat hoitosuhteet eli kiinteät ja pitkäaikaista erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat voivat vielä käyttää Itä-Savon sairaanhoitopiirin (Sosterin) palveluja Savonlinnan keskussairaalassa. Lisäksi Savonlinnassa voidaan hoitaa vielä lasten- ja ihotauteja, dialyysipotilaita ja synnytyksiä.

Huplin mukaan nyt käytössä olevaa mallia ei tarvitse siirtymäkaudenkaan jälkeen kiristää, ellei Eksoten sisällä jouduta muuttamaan toimintatapoja.

PARIKKALALAISTEN väheneminen onkin näkynyt Savonlinnassa.

Tämän vuoden heinäkuuhun mennessä avohoidon käynneillä kävi Parikkalasta 400 potilasta, kun samana aikana vuosina 2008 ja 2009 luku oli noin 1 600. Näistä käynneistä vain 50 oli päivystyskäyntejä.

Vuodeosastoilla suunta on sama.

-Vuodeosastopotilaista yli puolet on päivystyspotilaita, jotka on ohjattu tilanteesta riippuen lähimpään erikoissairaanhoidon päivystykseen, sanoo johtajaylilääkäri Hannu Juvonen Sosterista.

Myös Parikkalan kunnanjohtajan Hans Olanderin mukaan parikkalalaisten käynti Itä-Savossa on merkittävästi alentunut.

Muutos näkyy myös Sosterin muutenkin tiukassa taloudessa.

-Budjetoimme tänä vuonna parikkalalaisten käynteihin hyvin varovasti, mutta silti arvioitukin käyntimäärä on alittumassa. Parikkalalaisten hoitosuhde on nyt kääntynyt, eikä vaihtoehtoa ole, sanoo Itä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Hemmo Pirhonen.

Pirhosen mukaan tilanteeseen on sopeuduttu.

PARIKKALALAISET siirtyivät vuoden 2010 alusta käyttämään Eksoten palveluja, mutta muutos ei sujunut suunnitelmien mukaan.

Viime vuonna parikkalalaiset kävivät edelleen sankoin joukoin Savonlinnassa. Eksote oli budjetoinut parikkalalaisten Savonlinna-käynteihin 1,5 miljoonaa, kun lopullinen summa oli yli miljoonan suurempi.

Siirtymäkauden pelisääntöjen lisäksi Eksote vaatii potilaan lähettämisestä Savonlinnaan aina maksusitoumuk-sen.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan terveyskeskuksesta potilas lähtee erikoissairaanhoidon tarpeessa pääsääntöisesti Etelä-Karjalan keskussairaalaan Lappeenrantaan.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen