Categories
Artikkelit

Erityisopettajia on vaikea löytää

Lappeenrannassa tilanne on hieman parempi kuin Imatralla.

Heli Tiusanen

Erityisopettajista on kova kysyntä Etelä-Karjalassa. Kaikkiin luokkiin ei ole löytynyt muodolliset pätevyysvaatimukset täyttävää henkilöä.

-Jos erityisluokkaa opettaa luokanopettaja, on hän tehtävään muodollisesti epäpätevä, sanoo Imatran kaupungin opetuspäällikkö Ulla Laine.

Lappeenrannassa tilanne on hieman parempi kuin Imatralla. Suurempi ongelma on lastentarhanopettajien vähyys. Tehtäviä on auki, mutta tulijoita ei ole, kertoo kasvatus- ja opetustoimienjohtaja Tuija Willberg.

Sen sijaan aineen- ja luokanopettajan virkoihin on löytynyt päteviä hakijoita sekä Imatralla että Lappeenrannassa.

Lappeenrannassa tänä vuonna avoinna olleeseen kahdeksaan luokanopettajan virkaan tuli 130 hakemusta, sanoo Willberg. Määrä on huomattavasti vähemmän kuin opettajia kouluttavien yliopistokaupunkien läheisyydessä.

-Aiemmin olin rehtorina Turun seudulla. Siellä yhtä avoinna ollutta opettajan virkaa saattoi hakea toista sataa muodollisesti pätevää henkilöä, Laine kertoo.

Vähiten hakemuksia tulee pieniin kuntiin.

Suomenniemen koulun johtaja Ulla Rannanheimo kertoo, että vuosi sitten avoinna olleeseen virkaan oli vain muutama hakija, joista kaikki eivät täyttäneet pätevyysvaatimuksia.

Pätevyysvaatimukset täyttäviä sijaisia on vaikeampi löytää erityisesti vatsatautiepidemian ja flunssa-aallon aikana.

-Erityisen haastavaksi tilanne muodostuu silloin, kun opettajan tarve selviää vasta viime metreillä ennen koulun alkua, sanoo Laine.

Sijaisuudet

Sijaisille on periaatteessa samat pätevyysvaatimukset kuin virkaa hoitaville. Päteviä sijaisia on kuitenkin vaikea löytää erityisesti lyhyisiin sijaisuuksiin.

-Jos opettaja ilmoittaa aamulla seitsemältä, että on sairas, ei siinä ehdi ruveta tutkimaan, onko sijainen muodollisesti pätevä vai ei, sanoo Imatran kaupungin opetuspäällikkö Ulla Laine.

Lappeenrannassa toimivista pitkäaikaisista sijaisista vailla muodollista pätevyyttä on alakoulujen opettajista viisi ja yläkoulun opettajista seitsemän prosenttia.

Erityisaineiden, kuten liikunnan ja musiikin opettajille on vaikea löytää päteviä sijaisia.

-Mikäli päteviä sijaisia ei ole tarjolla, voidaan esimerkiksi musiikin opettajan sijaiseksi palkata muusikko tai liikunnanopettajaksi liikunnanohjaaja, sanoo Laine.

Sijaisten löytymisessä on koulukohtaisia eroja. Esimerkiksi Saimaanharjun yhtenäiskouluun on löytynyt muodolliset pätevyysvaatimukset täyttäviä sijaisia, kertoo rehtori Ilkka Vainikka.

Kirjoittaja:
Heli Tiusanen