Imatran keskustasta on pitkä matka Alkoon

Ainoastaan huima turistimäärien lisäys toisi kolmannen Alkon Imatralle.

IMATRA. Vain Vihdin kirkonkylän asukkaat joutuvat matkaamaan Alkoon Imatrankosken asukkaita pitemmän matkan.

Asia selviää Etelä-Saimaan tekemästä 20?000-40?000 asukkaan kaupunkeja käsittelevästä vertailusta. Vihdin kirkonkylän asukkaiden lähin alkoholimyymälä on Nummelassa. Alkoon on kirkonkylältä matkaa yli yhdeksän kilometriä.

Imatran keskustasta Imatrankoskelta on matkaa Mansikkalan Alkoon noin 2,5 kilometriä.

ALKON palvelujohtaja Kari Pennanen tietää imatrankoskelaisten tilanteen. Imatralla voisi kaupungin rakenteen vuoksi olla kolme Alkoa, mutta asiakkaita riittää vain kahteen.

Pennasen mukaan Imatralle ei ole tulossa lisää Alkoja.

– Kolmas Alko veisi myyntiä kahdelta muulta. Eikä niidenkään myynti ole huipussaan.

Alko on seurannut Imatran kehitystä siitä saakka, kun alkoholimyymälä muutti Imatrankoskelta Mansikkalaan markettiin 1990-luvulla. Pennasen mukaan suurta muutosta ei ole tapahtunut. Imatran ainoa mahdollisuus saada uusi alkoholikauppa on turismin huima lisääntyminen. Esimerkiksi Rauhan kylpylä voi vetää paljon venäläisiä turisteja.

– Mutta sitä ei tiedä, käyvätkö he myös alkoholikaupassa.

KUNTIEN Alkojen lukumääriin eivät vaikuta pelkästään asukasluvut tai kuntien rakenne. Lisäksi kuntien väliset etäisyydet merkitsevät. Imatraa suuremmalla Nokialla on vain yksi Alko.

– Siinä on lähellä Ylöjärven, Pirkkalan ja Tampereen Lielahden myymälät.

Samoin Vihdissä on vain yksi Alko. Kunnan keskusta on kirkonkylällä, mutta myymälä on Nummelassa. Lähes puolet kunnan asukkaista asuu Nummelassa.

Myös kuntaliitokset vaikuttavat. Esimerkiksi Äänekoskella on kolme liikettä, vaikka kunnassa on vain noin 20?000 asukasta.

– Suolahdella oli Alko jo ennen kuntaliitosta.

PENNASEN mukaan 90 prosentilla täysi-ikäisistä on Alko alle kymmenen kilometrin matkan päässä. Tiheästi asutuilla alueilla myymälöitä on enemmän kuin harvaan asutuilla.

Nykyään Alkot sijaitsevat yleensä kauppakeskuksissa. Pennasen mukaan ne ovat hyviä kauppapaikkoja, kun ihmiset käyvät samalla muissakin liikkeissä.

Alko avaa vielä tänä vuonna uudet myymälät Helsinkiin, Lahteen, Sipooseen ja Ii:hin.

Näin Imatrankoskella jonotettiin Alkoon 1980-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä Alko muutti Mansikkalan automarkettiin. Siitä lähtien imatrankoskelaiset ovat halunneet alkoholikauppansa takaisin.

Kolmas Alko veisi myyntiä kahdelta muulta. Eikä niidenkään myynti ole huipussaan.

Väkeä pitäisi olla ja tuottoa tulla

Alkolla on Suomessa 345 myymälää 207 kunnassa.

Myymälöistä yli 300 sijaitsee kauppakeskuksissa. Alkolla on edelleen erillisiä liikkeitä muun muassa Helsingin keskustassa.

Lisäksi tilauspalvelupiste on 115 kunnassa.

Alko ottaa uuden myymälän perustamisessa huomioon taloudellisen kannattavuuden, alueen väestöpohjan, myymäläverkoston kannattavuuden, asiakaspalvelunäkökohdat ja yhteiskuntavastuun.

Lähde: Alko ja Alkon palvelujohtaja Kari Pennanen Näin vertailu tehtiin Katsottiin Google mapsista, miten lähellä keskustaa sijaitsee lähin Alko kussakin Suomen 20 000-40 000 asukkaan kunnassa.

Imatralla on kolme keskustaa, mutta varsinaiseksi keskustaksi mielletään Imatrankoski. Samoin Google maps hakee keskustaa Imatrankosken liepeiltä.

Google mapsin mukaan lähin Alko imatrankoskelaisille on Mansikkalassa. Se on Google mapsin mukaan 1,9 kilometrin päässä. Oikeasti matka on noin 2,5 kilometriä.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula