Categories
Artikkelit

Investoinnit Lappeenrannan keskustaan päihittävät Leirin

Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mielestä isot liiketilahankkeet ydinkeskustassa ovat Lappeenrannan kilpailuvaltti. Isosta-Kristiinasta kehittyy Leirin kauppakeskusta suurempi ja muutakin on tulossa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ydinkeskustan suurinvestoinnit odottavat lopullista lähtölaukausta. Keskustaan syntyvä erikoiskaupan keskittymä olisi Leiriin kaavailtua kauppakeskusta suurempi, laadukkaampi ja vetovoimaisempi sekä tulevaisuuden kannalta kestävämpi. Tämän takia kaupunki asettaa tässä vaiheessa, toisin kuin esimerkiksi Lahti tai Kouvola, keskustainvestoinnit etusijalle, perustelee Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Miettinen esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, ettei Leiriin sallita erikoiskauppaa.

Miettinen tähdentää, ettei Lappeenranta suinkaan ole luopumassa sadan miljoonan liiketilasatsauksista. Ne vaan halutaan mieluummin ydinkeskustaan kuin kaupunkirakenteen ulkopuolelle.

-Uskon, että kaupunkilaisille ja ostosmatkailijoille on houkuttelevampaa tulla ostoksille viihtyisään kaupunkikeskustaan kuin erillisiin ostoskeskuksiin, joita joissakin kaupungeissa toteutetaan.

ISON-KRISTIINAN laajennus ja vanhan osan peruskorjaus on kooltaan 36 600 kerrosneliötä eli suurempi kuin Leirin 35 000 neliön hanke. Leiriin tulisi erikoiskauppaa 20 000 neliötä. Laajennetun Ison-Kristiinan ja Gallerian yhteispinta-ala olisi 56 000 kerrosneliötä eli lähes kaksinkertainen Leirin keskukseen verrattuna. Jos mukaan otetaan teatteri, puhutaan yhteensä 63 000 neliöstä.

Isoa-Kristiinaa kehittävän Cityconin mukaan investoinnin arvo on 55-60 miljoonaa euroa ilman teatteria.

Miettisen mielestä nyt olisi hyvä samalla selvittää, miten Iso-Kristiina ja Galleria voitaisiin yhdistää kulkuyhteydellä.

LEIRIN KAUPPAKESKUS lähtisi liikkeelle aikaisintaan kolmen neljän vuoden kuluttua. Sen sijaan Ison-Kristiinan hanke käynnistyisi välittömästi. Myös City-kortteli Marian aukioineen, torin viereisen Rakuuna-korttelin ja Pormestarin-korttelin suunnitelmat ovat pitkällä. Miettinen pelkää, että harkitsematon Leiri-päätös voisi pysäyttää kehityksen.

Miettinen kumoaa puheet siitä, että Lappeenranta jäisi keskustan ulkopuolisia kauppakeskuksia hyväksyvien kaupunkien jalkoihin.

-Lappeenranta vain kasvattaisi etumatkaansa. Haluamme tehdä laadukkaampia ja tulevaisuuteen nähden houkuttelevampia ja kestävämpiä ratkaisuja kuin eräissä kaupungeissa on tehty.

Miettinen korostaa, että Lappeenrantaan saadaan liiketilaa vähintään kysynnän verran.

-Kysymys on nyt siitä, kuka määrittelee sen, mihin rakennetaan ja missä järjestyksessä. Kaupungin velvollisuutena on huolehtia kaupunkirakenteesta ja ydinkeskustan elinvoimasta. Kun isot erikoiskaupan liikkeet saadaan sijoittumaan ydinkeskustaan olemassaolevan kaupunkirakenteen sisälle, se on myös kaupungin kustannusten kannalta paras ratkaisu.

Aiheesta lisää taloussivulla.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Seppo Miettinen iloitsee, että Lappeenrannan ydinkeskustaan on vuosien ponnistelujen tuloksena syntymässä erittäin mittavia erikoiskaupan keskittymiä, suurempia kuin Leirin kauppakeskus.

Haluamme tehdä laadukkaampia ja tulevaisuuteen nähden houkuttelevampia ja kestävämpiä ratkaisuja kuin eräissä kaupungeissa on tehty.

Seppo Miettinen

Miettisen esitys Leirin kauppakeskuksesta

Leiriin ei erikoiskauppaa Opintien tontille tässä vaiheessa.

Kaupunki jatkaa neuvotteluja SRV:n ja Keskon kanssa muista kohteista.

Jos ydinkeskustan hankkeista ei synny päätöstä vuoden 2012 aikana niin, että erikoiskaupan tilatarve täyttyisi, otetaan radan läntinen (Leirin) alue uudelleen tarkasteltavaksi.

Kaupunki kiirehtii kaavamuutoksia ydinkeskustassa sekä Williparkki valmistelee pysäköintilaitoksia.

Kaupunki selvittää nopeasti kauppatilojen tarjontaa vuoteen 2030 saakka ja aloittaa keskustaajaman yleiskaavan tarkistamisen.

Lähde: Seppo Miettisen esitys kaupunginhallitukselle kaupungin ja SRV:n sekä Keskon yhteistoimintasopimusluonnoksesta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju