Itella aloittaa yt-neuvottelut Lappeenrannassa

Yt-neuvottelut koskevat 35:ttä työntekijää. Itella keskittää lajittelun kahdeksaan lajittelukeskukseen. Lappeenrannan postileima poistuu kirjeistä ja korteista.

Heli Rautanen

LAPPEENRANTA. Itellan yli 100 miljoonan euron säästöohjelma puraisee myös Lappeenrannan postikeskusta. Itella suunnittelee kirjeiden, pakettien ja aikakauslehtien lajittelun siirtämistä Helsingin ja Kuopion postikeskuksiin sekä Vantaan logistiikkakeskukseen.

Yhteistoimintaneuvottelut aloitetaan elokuun 23. päivä. Neuvottelujen piirissä on 35 työntekijää. Työnantajan ilmoittama vähennystarve on 30 työntekijää.

-Olen saanut palvelutuotannon päälliköltä Marko Toivarilta ja aluejohtaja Sami Reposelta viestiä, että kaikki kivet ja kannot käännetään. Työntekijöille pyritään löytämään työtä, toteaa Posti- ja logistiikka-alan unionin alueellinen pääluottamusmies Petri Tiussa toiveikkaana.

Tiussan mukaan viidelle henkilölle jää töitä pienimuotoiseen kirjeiden käsittelyyn. Lappeenrannassa kirjeiden lajittelu on tehty käsin. Elinkaarensa päähän tullut vanha kirjelajittelukone purettiin heinäkuun lopussa.

Kirjelajittelukoneen lakkauttaminen on osa Itellan vuonna 2009 aloittamaa kirjelajittelun keskittämistä uuden teknologian lajittelukeskuksiin.

Työntekijöille säästöohjelma tuli yllätyksenä, mutta jotain tämän tapaista he Tiussan mukaan olivat osanneet odottaa.

-Vuonna 2009 kävimme edelliset yt-neuvottelut ja varmasti työntekijöistä tuntui, että tämä on taas tätä. Vuosien aikana paljon on ihmisiä täältä siirtynyt ja lähtenyt pois. Mutta ei ole vaihtoehtoja. Pitää yrittää käsitellä negatiivista asiaa positiivisena.

Tarkoitus on kartoittaa henkilöstön halukkuus siirtyä alueelta ja työtehtävästä toiseen. Tukipakettien osalta asiat ovat vielä auki.

Tiussa kiittelee Itellan uudelleen sijoittamisjärjestelmää, mutta myöntää ettei uusien työpaikkojen löytyminen tule olemaan helppoa. Hän toivoo, että nuoremmat työntekijät sijoittuisivat mahdollisesti viestivälityksen puolelle.

-Huolissani olen vanhemmista työntekijöistä, joilla on enää muutama vuosi eläkkeeseen. Aloitin jo tänään ensimmäiset selvitystyöt työntekijöiden parissa.

Yhteistoimintaneuvottelut päättyvät Tiussan mukaan lokakuussa, jolloin tiedetään irtisanottavien määrä. Etelä-Karjalan alueella Itellalla on työntekijöitä 338 ja Lappeenrannan alueella 231.

Lappeenrannan postikeskuksen tiloissa toiminta jatkuu jakelukeskuksena. Tiloihin on kaavailtu sijoitettavaksi eri puolilla kaupunkia sijaitsevia postinjakelun lähtöpisteitä.

Uudistuksen jälkeen postinlajitteluyksiköitä on Suomessa enää kahdeksalla paikkakunnalla. Lappeenrantalaiselle 30 hengen vähennystarve näkyy Lappeenrannan postileiman poistumisena kirjeistä ja korteista. Jatkossa leimassa lukee Helsinki.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

-Yt-neuvottelut vaativat myös henkilöltä itseltään aktiivisuutta ottaa vastaan niitä ratkaisuja mitä työnantaja ehdottaa. Mitä ne sitten ovatkin, pääluottamusmies Petri Tiussa sanoo.

Itellan säästöohjelma:

Kustannuksia leikataan yli 100 miljoonaa euroa seuraavan kolme vuoden aikana. Tammi-kesäkuun tulos olis 3,4 miljoonaa euroa tappiollinen.

Yhteistoimintaneuvottelut koskevat 820 henkilöä. Arvioitu vähennystarve on enintään 430 henkilötyövuotta.

Lappeenrannan postikeskuksen lisäksi yt-neuvottelut käydään Postin omissa myymälöissä ja Asiakkuusmarkkinointi Oy:ssä.

Vähennykset ennakoidaan toteutettavan osa-aikaistamisin, eläkeratkaisuin ja irtisanomisin.

Leikkaukset eivät koske postinjakelua.

Tavoitteena on sovittaa postijärjestelmä vastaamaan nykyistä asiakaskäyttäytymistä ja tarpeita.

Sähköisten viestimien läpimurto on muuttanut postitoimintaa.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen