Jarva ja Laine keräsivät kannatusta valtuustoryhmiltä

Suuret puolueet eivät vielä kerro, kenen taakse ne asettuvat kaupunginjohtaja-kisassa. Pienet puolueet kallistuvat Janne Laineen kannalle.

Sanna Raita-aho

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmien edustajat tenttasivat eilen kaupunginjohtajaehdokkaita. Etelä-Saimaan tekemän soittokierroksen perusteella ainakin pienet puolueet ovat valmiita tiputtamaan Ossi Savolaisen (kok.) pois kisasta.

Muutos 2011-puolueen Markku Papinniemi sanoo suoraan, että Savolaisen sidonnaisuudet häiritsivät häntä.

— Kysyin Savolaiselta, onko hän vapaamuurari ja hän vastasi kyllä. Se riittää minulle, en voi suvaita sitä.

Myös Marjatta Laakko (krist.), Erkki Räsänen (myö.) ja Satu Virtala (sit.) pudottaisivat Savolaisen. He eivät anna tarkempia perusteluja valinnalleen.

— Jarva ja Laine vaikuttivat päteviltä, Savolainen jäi vähän heidän taakseen, Räsänen sanoo.

Vihreät, muutos 2011 ja vasemmistoliitto sanovat asettuvansa tukemaan Janne Lainetta (kesk.).

— Laine vaikutti pätevimmältä. Hän haluaa kehittää kaupungin keskustaa ostoskeskusrykelmien rakentamisen sijasta, mikä on positiivista, sanoo vasemmistoliiton Jaakko Kokko.

Papinniemi puolestaan sanoo, että Laineen työkokemus Savonlinnan kaupunginjohtajana vakuutti hänet.

— Hänellä on sellaista osaamista aiemman työkokemuksensa perusteella, mitä Lappeenrannassa tarvitaan. Savonlinnassa käydään läpi samoja asioita kuin Lappeenrannassa.

Keskusta, kokoomus ja sdp eivät vielä paljasta, kuka on heidän suosikkinsa kaupunginjohtajaksi. Puolueet sanovat palaavansa asiaan keskusteltuaan ensin ryhmiensä kanssa.

Etelä-Saimaan haastattelemat valtuuston jäsenet vakuuttavat, että ehdokkaan puoluekanta ei ole ratkaiseva tekijä johtajan valinnassa. Kaupungille halutaan johtaja, joka osaa katsoa puoluerajojen yli.

— Kaupunginjohtajan pitää olla neutraali ja puolueaatteet pitää pystyä unohtamaan, Räsänen sanoo.

Joonas Grönlund (kok.) ja Jouni Kemppi (kesk.) eivät sano suoraan, asettuvatko he tukemaan samaa puoluekantaa edustavia ehdokkaita.

— Me emme ole kokoomuksen kanssa asiasta keskustelleet, mutta minun mielestäni puoluekanta ei voi olla ratkaiseva tekijä, Grönlund sanoo.

Kemppi sanoo, että asiassa pitää miettiä kaupungin etua.

— Meillä on kannatusta useammalle ehdokkaalle. Asiaa pitää katsoa kaupungin, ei puolueen mukaan.

Kaupunginvaltuutetut toivovat tulevalta johtajalta osaamista erityisesti talousasioissa. Kaupunginjohtajalla toivotaan olevan jo selkeitä visioita siitä, miten Lappeenrantaa kehitetään haasteellisissa oloissa.

— Tiedossa on taloudellisesti vaikeat ajat. Silloin tarvitaan kovan luokan johtajaa, Grönlund sanoo.

Kirjoittaja:
Sanna Raita-aho