Categories
Artikkelit

Jarvan etumatka kasvoi loppuun saakka

Illan yllätyksen tarjoili keskusta, jonka kärkipoliitikot asettuivat Jarvan kannattajiksi.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuusto valitsi Vihdin kunnanjohtajan Kimmo Jarvan uudeksi kaupunginjohtajaksi yllättävän selvin numeroin jo enemmistövaalin ensimmäisellä kierroksella.

Jarva peittosi kovimman kilpakumppaninsa Savonlinnan kaupunginjohtajan Janne Laineen äänin 52—23. Yksi äänestyslippu hylättiin.

SULJETUN lippuäänestyksen vuoksi valtuutettujen äänestyskäyttäytymistä on vaikea arvioida tarkasti.

Jarvan valinta ei ollut kuitenkaan yllätys. Kokoomuksen tiedettiin kannattavan yksimielisesti Jarvaa. SDP:n ja Myö-liikkeen joukoissa hänellä oli suuren enemmistö selkeä tuki.

ILLAN yllätyksen tarjoili keskusta, jonka valtuustoryhmä hajosi arviolta kahtia äänestyksessä.

Laineen paremmuutta kävivät puhujapöntössä todistelemassa naisvaltuutetut Anni Kekki ja Katri Pulli, jonka mielestä Seppo Miettisen seuraajaksi tarvitaan jo valmiiksi suuriin saappaisiin kasvatettua ehdokasta.

Puolueen ykköskaartiin kuuluvien Ari Torniaisen ja Jukka Kärrin tuen ilmauksessa Jarvalle oli jo draamankin tuntua.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Torniainen valitti valinnan vaikeutta, mutta sanoi lopulta päätyneensä sitoutumattoman Jarvan kannattajaksi keskustaan kuuluvan Laineen sijasta.

— Omasta mielestäni kaupunginjohtajan tehtävät ja virka eivät ole poliittisia, vaan niillä on iso merkitys koko Etelä-Karjalan kehitykselle, missä kysytään yhteistyökykyä.

SDP-RYHMÄN johtaja Risto Kakkola kertoi suuren enemmistön olevan Jarvan kannalla. Myös Laineella oli muutama kannattaja, joten puolue ei halunnut tehdä ryhmäpäätöstä äänestyksestä.

Myö-liikkeen Juha Härkönen liputti Jarvan puolesta ja kertoi valtaosan ryhmästä olevan samaa mieltä. Myön äänet saattoivat jakaantua lopulta 6—1 Jarvalle.

LOPULTA useamman valtuutetun ryhmistä vain vihreät äänesti yksimielisesti Lainetta. Paula Kuikka-Kiljusen mukaan hän vastaa parhaiten vihreitten näkemyksiä siitä, miten kaupunkia on kehitettävä.

Vihreitten ohella myös Vasemmistoliiton Jaakko Kokko kertoi tukevansa Laineen valinta, vaikka ei pitänyt Jarvaakaan huonon valintana. Jarvan kannalla oli myös Perussuomalaisten Marja-Leena Leppänen.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki