Categories
Artikkelit

Kanava ja kartano tutuiksi

Helka PylkköLappeenranta. Kylät kohtaavat kartanon viikonloppuna Lauritsalassa. Kyliltä kartanolle -tapahtumassa astellaan Lauritsalan kartanon ja Saimaan kanavan historiaan.-Kartano oli aikoinaan kokoava voima. Kartanoon tultiin töihin lähikylistä, aina piioista ja rengeistä panimotyöntekijöihin, kertoo Lauritsala-seuran puheenjohtaja Anne-Maija Laukas.Viikonlopun avaa perjantaina Arvi Lind, jonka juuret juontuvat Lauritsalaan. Lindillä on täällä myös sukua, ja hän pitää yhä yhteyksiä vanhaan kotiseutuunsa.Perjantaina kuullaan myös soittokuntamusiikkia, ihastellaan taidenäyttelyiden antia ja pistetään jalalla koreasti tansseissa.Lauantaina pienet ja vähän isommat jalat pääsevät vipeltämään lasten ja nuorten liikuntapäivässä. Kanavan historiaan johdattelevat kiertoajelu vesireitin laitaa pitkin sekä vierailu Kanavamuseossa.Sunnuntai aloitetaan kyläkirkolla navetan ylisillä. Ohjelma jatkuu historiallisissa tunnelmissa draamakierroksilla ja käsityönäytöksillä.Draamayleisöä johdattelee kartanonrouva von Haartmanin rooliin eläytyvä kaupunkiopas. Rouva oli 1800-luvun lopulla kartanon omistajan sekä Lauritsalan ja Lappeenrannan panimoiden omistajan, Emil von Haartmanin vaimo.Kierros tutustuttaa muun muassa kanavan rakentajiin ja hienostoväkeen. Tuleepa esitellyksi myös 50-luvun Ruotsin prinsessa Sibylla.Jos pikkuväki haluaa jättää kierroksen väliin, kuluu aika pomppulinnassa ja lapsiparkissa touhutessa.Kyliltä kartanolle -tapahtuma 19.-21.8. Ohjelma osoitteessa http://www.asukkaidenlappeenranta.fi/lauritsalan/Yrjö Utti-Haluamme tehdä kartanoa ja kanavaa tutuiksi, sanoo Lauritsalan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Alaraatikka. Hän harmittelee, ettei moni paikallinen tunne paikkoja kovin hyvin.

Helka Pylkkö

Kirjoittaja: