Karuselli-kerho auttaa perheitä painonhallinnassa

Jukaraisten silmät avautuivat Karuselli-kerhossa, ja nyt terveellisempien ruokailutottumusten aika on koittanut. Lapsille ei puhuta laihduttamisesta, vaan korostetaan elintapojen merkitystä.

Tuija Sorjanen

LAPPEENRANTA. Ylipainoisia lapsia perheineen opastetaan terveellisen elämän pariin Karuselli-kerhossa.

Kouluterveydenhoitajat keräävät vuosittain kokoon kaksi noin kuuden lapsen ryhmää, joista toiseen pyritään saamaan alakouluikäisiä lapsia ja toiseen neuvolaikäisiä lapsia vanhempineen. Terveydenhoitajat ehdottavat kerhoon liittymistä lapsille, joiden painon on kouluterveydenhuollossa huomattu lisääntyvän liikaa.

Karuselli-kerho tapaa seitsemän kertaa vuoden aikana, ja vuoden kuluttua vielä kerran. Tapaamisissa esimerkiksi tehdään yhdessä ruokaa ja liikutaan. Asiantuntijat luennoivat vanhemmille.

8-vuotiaasta Milla Jukaraisesta tuli Karuselli-kerhon jäsen vuosi sitten. Hänen mielestään kerhossa olivat parasta käynnit uimahallissa.

Äiti Minna Jukarainen kertoo yllättyneensä iloisesti kerhon toiminnasta. Alkuun pelotti, että ylipaino korvautuu vastakkaisella ongelmalla eli liiallisella syömisen tarkkailulla ja rajoittamisella. Niin ei käynyt, vaan tyttären kasvukäyrä on pysynyt oikeissa uomissa viime syksystä lähtien.

— Milla sisäisti terveelliset elämäntavat hyvin, Minna Jukarainen kertoo.

Karuselli-kerhossa tarkoitus on antaa kasvukäyrän normalisoitua lapsen kasvaessa. Kyse on painonhallinnasta, ei laihduttamisesta.

— Laihduttaminen kääntyy helposti epäterveeksi, kerhoa koordinoiva terveydenhoitaja Miia Tuliniemi sanoo.

Minna Jukaraisen mukaan Karuselli-kerhosta sai paljon uutta tietoa esimerkiksi ruuan ravintoarvoista. Perhe on alkanut kiinnittää aiempaa enemmän huomiota eri ruokien rasvaisuuteen. Minna Jukaraisen mukaan lapset Milla ja 6-vuotias Miro Jukarainen liikkuvat muutenkin niin paljon, ettei ole tarpeen patistaa heitä erikseen esimerkiksi lenkkeilemään. Muutos on tapahtunut ruokailutottumusten kautta.

Jukaraiset eivät erityisesti vahdi lasten painoa.

— Jos syöminen on riistäytymässä käsistä niin, että joka päivä vaaditaan jotakin herkkuja, asiasta muistutetaan, Minna Jukarainen kertoo.

Kerho on toiminut Lappeenrannassa jo kymmenen vuotta. Miia Tuliniemi kertoo, että kerhon aikaansaamat tulokset ovat olleet hyviä.

— Ryhmässä on ollut mukava ilmapiiri, vaikka lasten ylipaino on vakava ja kiperä asia.

Vertaistuki on Karuselli-kerhon tärkeä oheistuote.

Minna Jukaraisesta kerhon parasta antia olivat muiden vanhempien kanssa käydyt keskustelut. Niissä sydän keveni, vaikkei ainakaan Jukarainen ollut tuntenut suurta ahdistusta lapsen ylipainosta.

Karuselli-kerhoa saatetaan laajentaa muuallekin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueelle. Eksote päättää asiasta syksyn aikana.

Kirjoittaja:
Tuija Sorjanen