Categories
Artikkelit

Kauppa-auto tulee kierrokselle Uukuniemelle ensi kesänäkin

Kauppa-auton suurin kävijäkunta oli kesäasukkaat. Välillä autoon piti jopa jonottaa.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Kokonlahden- ja Uukuniementien risteykseen pysähtyy kauppa-auto. Autokuski Emmi Tompuri tööttää tullessaan ja avaa oven totuttuun tapaan kello 11.15.

Ensin ei näy yhtään asiakasta, mutta pian kesän vakiokävijä Raija Hoikka pyrähtää paikalle polkupyörällä.

-On tuo naapurikin aina käynyt, mutta taitaa nyt olla puunkaatohommissa. Kesällä autolla kävi mukavasti väkeä, sanoo Hoikka.

Tompurin mukaan koulujen alku on vähentänyt kävijöitä. Kesäasukkaat ovatkin olleet kauppa-auton suurin asiakaskunta.

PARIKKALAN Uukuniemen kyliä on tänä kesänä yllättäen kiertänyt kesälahtelainen kauppa-auto. Eilinen lauantai oli viimeinen päivä, sillä auto menee talvilevolle.

-Sitten pitää ajaa Niukkalaan. Miehellä on ajokortti, mutta minulla ei. On se hyvä, että auto on nyt käynyt, ettei ihan maitopurkin takia Niukkalaan tarvitse lähteä, sanoo Hoikka.

Kokonlahdenkylällä asuvan Hoikan kauppakassiin on sujahtanut yleensä perustarvikkeita.

-Vakiasukkaat ostavat enemmän perustarvikkeita. Kesäasukkaiden pääartikkelit ovat alkoholi, jäätelö ja limpparit, sanoo Tompuri

KESÄASUKKAAT Margit ja Jussi Hautasaari sekä heidän kesävieraansa Jouni Kangas tulevat veneellä Uukuniemen kalasataman rantaan.

-Kauppa-autolle. Kissanruoka loppui. Tavallisesti on ostettu maitoa ja leipää sekä aina jätskiä, kun lastenlapset ovat olleet mukana, sanoo Margit Hautasaari.

Savonlinnalaisilla Hautasaarilla on mökki rajavyöhykkeellä. Kauppa-autolla käydään usein, mutta kotireissuilla käytetään myös muita kauppoja.

-Kesällä oli välillä niin täyttä, että kauppa-autoon piti jonottaa sisäänpääsyä. Toivottavasti auto käy myös ensi kesänä. Muistelen, että kauppa-auto kävi viimeksi täällä joskus 70- tai 80-luvulla, sanoo Margit Hautasaari.

Tompurin mukaan kauppa-autossa on käyty monet muutkin muistelut.

MYÖS Esa Viinikainen on kauppa-auton vakiokävijä kalasataman pysäkillä.

-Melkein joka kerta käyn. Kaikki, mitä autosta ei löydy, on turhaa. Tämä on myös sellainen sosiaalinen tapahtuma, kuulee paikalliset uutiset tutuilta, sanoo Viinikainen.

Autossa Viinikaiselle selviää, että nyt auto käy viimeistä kertaa ennen talvea. Sitten on turvauduttava autoon ja ajettava ainakin Niukkalaan 17 kilometrin päähän.

KAUPPA-AUTOA ajattaa Hermanni Niemisen ja Sanne Seppälän neljä vuotta sitten perustama sekatyöliike Suokuokka, joka pitää kesäisin Varmon kyläkauppaa Kesälahdella.

Yrityksellä on kaksi kauppa-autoa ja kesäisin kolme ylimääräistä työntekijää.

Talvella kyläkauppa ei kannata ja Nieminen ajaa toista autoa vain keski-Karjalassa. Sanne Seppälä käy lomitustöissä.

-Ensi kesänä kauppa-auto tulee taas Uukuniemelle, lupaa Seppälä.

Viimeinen eteläkarjalainen kauppa-auto lopetti toimintansa vuonna 2009.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan Uukuniemen kesäasukas Margit Hautasaari kävi ostamassa kissanruokaa kalasatamassa pysähtyneeltä kauppa-autolta.

Parikkalalainen Raija Hoikka osti kauppa-autosta perustarvikkeita. Kesäisen kauppa-auton kuljettajana ja kauppiaana on ollut Emmi Tompuri.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen