Categories
Artikkelit

Kiitos tuli keittiön kautta

Matti VeijalainenIMATRA. Ravintolaan pitää olla helppo tulla sekä taviksen että edustuspäivällistä vierailleen tarjoavan suuryrityksen edustajan. Valmiiksi katettu pöytä ei ole hienostelua, vaan kynnyksen mataloittavaa palvelua.Se on ollut Lasse ja Birgitta Buttenhoffin filosofiaa. Sillä he sanovat rakentaneensa arjesta juhlaa asiakkaille ja itselleen. Sillä butterilaisesta ravintolabrändistä myös tuli maankuulu. Virallista kiitosta elämäntyöstään Buttenhoffit saivat Imatra-päivänä heille kirjaimellisesti keittiön kautta jaetun Imatra-mitalin muodossa.Buttenhoffin suvun ravintolabisnes alkoi ennen sotia rajan takaa. Tavaramerkki on ollut 1950-luvun puolivälissä avattu Imatrankosken ravintola, jota jatkavat omasta henkilökunnasta löytyneet nuoremmat yrittäjät. Lasse ja Birgitta Buttenhoff vetäytyivät ruokalevolle kolme vuotta sitten.Hyvin pariskunta on saanut aikansa kulumaan.-Nyt on aikaa pysähtyä ihmisten luo. Ennen oli liian kiire. Lomakin supistui viikon tai parin pätkään, mutta nyt on aikaa kierrellä ja katsella.Buttenhoffit katsovat Imatraansa avarasti. He eivät monikulttuurista menoa vierasta. Lasse Buttenhoff muistuttaa, että imatralainen suurteollisuus on ulkomaista alkuperää, ja sieltä ovat kasvaneet myös matkailuelinkeinon juuret. Venäläiset aloittivat Imatran turismin. Nyt he ovat tulleet uudelleen, ja Buttenhoffeille se sopii.-Oli meillä vaikeitakin aikoja. Venäläiset asiakkaat olivat tervetullut lisä.Butterin ravintolan kosmopoliittisuudesta kertoo se, että siellä on syntynyt kansainvälisiä liikeideoita muillekin kuin paikan isännille. Pohjoismainen Vikinglotto ideoitiin Butterilla, kun veikkauspomo Matti Ahde toi kollegansa Imatralle syömään. Räätälintyönä tehty kattaus ravitsi keskustelun.-Tulomatkan varrelta Matti vielä soitteli tarkistuksia ruokalistaan. Kerroin, että kaikki toivottu on valmiina, Lasse Buttenhoff muistelee.KUVATEKSTIJanne LehtonenLasse ja Birgitta Buttenhoffin kiireet ovat ohi. Nyt parilla on aikaa kotoisalle kahvipöytäkeskustelulle .ButtenhoffitLasse Buttenhoff syntyi perheen evakkoreissulla Tampereella. Birgitta Buttenhoff syntyi Tukholmassa isän opiskellessa Ruotsissa. Pariskunta kertoo kuitenkin kokevansa itsensä perusimatralaiseksi.Buttenhoffit tutustuivat ollessaan luokkakavereita Imatran rautatehtaan ruotsinkielisessä koulussa. Jälleennäkeminen tapahtui myöhemmissä opiskeluissa Helsingissä. Naimisiin Buttenhoffit menivät 1966.Lasse Buttenhoff aloitti työt sukuyrityksessä vanhemman polven tarvitessa nuorta apua. Birgitan ura Buttenhoffilla alkoi Vuoksenniskan kahvilassa, mistä hän siirtyi Lassen yrittäjäpariksi Imatrankosken ravintolaan.

Matti Veijalainen

Kirjoittaja: