Kohteessa

Yhteisillä lauteilla

Hanna Romppainen

Lappeenranta. Joutsenon savusaunan lauteille on ahtautunut 17 henkeä. Hikeä tippuu litrakaupalla. Yksi arvelee ilmankosteuden olevan sata prosenttia.

Löylynheittovuoro vaihtele. Säännöllisin väliajoin höyry pakottaa rivistön selät vähän enemmän kyyryyn. Ison kivikasan tarjoama kuumuus ei ole pistävää vaan pehmoista sorttia. Kovista löylynheittäjistä huolimatta saunassa on hyvä olla pitkänkin aikaa.

— On vähän toista kuin kerrostalon saunakopissa. Ei tästä voi puhua saman otsikon alla, yksi sanoo.

Kiuas sihisee taas. Pitää lähteä ulos vilvoittelemaan ja antaa paikka alhaalla odottavalle.

Onneksi ulkona on tarjolla vettä. Jatkuvasti janottaa.

— Savusaunassa vettä pitää juoda paljon enemmän kuin tavallisessa saunassa, tällä kertaa lämmitysvuorossa ollut Ilkka Pöyhiä Saimaan saunaseurasta kertoo.

Uidessa savu maistuu suussa. Läheiset lähteet viilentävät vettä. Takaisin saunaan mennessä huomaa, että hengitys kulkee aiempaa helpommin.

Yleisessä savusaunassa Joutsenon Hinkanrannssa on voinut käydä vuodesta 2002 asti. Saimaan saunaseuralaiset rakensivat saunan talkoilla ja kunnan tuella. Alusta asti oli tarkoitus, että löylymahdollisuutta ei rajoiteta pelkästään seuralaisiin.

Heinäkuussa yleisillä vuorolla on Pöyhiän mukaan jopa sata kävijää illassa. Silloin sauna pitää lämmittää kuumaksi, että löylyä riittää koko poppoolle. Elokuun vuoroilla on jo väljempää.

Kovimmat saunojat tulevat paikalle heti kuudelta. Lähempänä yhdeksää löylyt muuttuvat lempeämmiksi.

Hinkanrannan savusaunan yleiset vuorot jatkuvat 25.10. saakka. Sauna on lämpimänä maanantaisin kello 18—21. Sen löytää Lappeenrannan Joutsenosta osoitteesta Rantatie 540.

Sarja esittelee kesän aikana mielenkiintoisia kohteita Kaakkois-Suomesta.

Sarja päättyy.

KUVATEKSTI

Hanna Romppainen

Hallitseva saunonnan maailmanmestari Ilkka Pöyhiä on käynyt lukuisissa savusaunoissa. Hänen mielestään Joutsenon savusauna on niistä kaikista paras, koska siellä on riittävästi happea.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen