Kultalampi kalastaa kadotettuja katsojia

Lappeenrannan kaupunginteatteri lähtee syksyyn haasteellisessa taloudellisessa tilanteessa. Sisällöllä yritetään tavoittaa mahdollisimman monenlaisia katsojia.

LAPPEENRANTA. Kaupunginteatterin syksy alkaa haasteellisessa tilanteessa Lappeenrannassa. Keväällä lipputuloja kertyi 95 000 euroa arvioitua vähemmän. Katsojia oli reilut 10 000 toivotun 15 000 sijasta.

— Lähdemme haastavasta tilanteesta. Jos tuollaisen summan leikkaa menoista pois, se tarkoittaa, että meillä ei ole toimintaa, kaupunginteatterin talouspäällikkö Raija Tokkola kertoo.

Hyväkään myynti ei pysty kuittaamaan keväältä kertynyttä vajetta.

— Keväältä on niin paljon kuormaa, että sitä ei pystytä kattamaan, vaikka syksy myisi hyvinkin. Kaikkien esitysten pitäisi olla loppuunmyytyjä — tämä on tietenkin epärealistinen tavoite, Tokkola kertoo.

Sisällöllisiä muutoksia ei huonon kevään jälkeen syksyn ohjelmistoon tehty. Sopimukset on laadittu jo yli vuosi etukäteen. Syksyn ensi-illoilla pyritään tavoittamaan mahdollisimman monenlaisia katsojia.

Dogvillessa on älyllistä estetiikkaa, Kultalammessa viihdettä ja Hevoshullussa nuoruuden voimaa. Teatterijohtaja Jari Juutisen mukaan näytelmät on tietoisesti otettu ”eri reunoilta”.

— Me yritämme tarjota mahdollisimman monenlaista ja monille katsojaryhmille. Se on strategiamme. Toinen asia tietysti on, ollaanko siinä onnistuttu, Tokkola sanoo.

Jari Juutisen mukaan ohjelmistolla pyritään tavoittamaan mahdollisimman laajasti eteläkarjalaista yleisöä.

— Emme mene turhanpäiväiselle viihdelinjalle, sellaiseen ei valtion taiderahoja pidä tuhlata. Mutta vaikkei sisältö olekaan ultrakevyttä höttöä, ei sen tarvitse olla kuolemanvakavaa, Juutinen sanoo.

Kultalampi näyttää tällä hetkellä syksyn katsojamagneetilta. Kaksi pikkujouluajan näytöstä on jo myyty loppuun. Aiemmista vuosista poiketen lippuja on mennyt nyt nimenomaan ryhmille. Dogvillen lipunmyynti ei ole lähtenyt vetämään Kultalammen tapaan.

Kevään huonot katsojaluvut tuovat Juutisen mukaan tekemiseen väistämättä raskautta.

— Totta kai se painaa, mutta onko katsojaluvut oikeasti se, mikä pelkästään mittaa. Kohta mittauksia tehdään varmaan neljännesvuosittain.

Edellisvuosien lastenteatterit ovat olleet katsojamäärältään floppeja. Syksyllä lastenteatterista otetaan tietoinen tauko.

— Ensin oli kauhea huuto, että ei tehdä lastenteatteria. Mutta ei voi mitään, jos aikuiset eivät tuo esityksiin lapsiaan. Nyt vedetään henkeä, mutta kyllä me vielä lastenteatteria teemme.

Syksyllä kaupunginteatterilla nähdään aiempaa enemmän vierailuesityksiä. Erilaisia vierailuesityksiä on nyt yhteensä 12.

Tokkolan mukaan vierailuja on tietoisesti lisätty. Vierailuesitysten periaate on, että tulojen pitää olla suuremmat kuin menot, että ei tapahdu tulonsiirtoja kaupungista pois päin.

— Perusajatus on, että tuotetaan palvelua kuntalaisille. Kyllä siinä tietysti samalla myös tavoitellaan katsojamäärää.

Kuvateksti

Ari Nakari

Kultalampi-näytelmän tapahtumat on Janne Saarakkalan sovituksessa sijoitettu eteläkarjalaiselle mökille. Ellin roolissa on Marjatta Linna ja Jormana Aarre Heinonen. Näytelmä juhlistaa Linnan 40-vuotista taiteilijanuraa.

Keväältä on niin paljon kuormaa, että sitä ei pystytä kattamaan, vaikka syksy myisi

kuinka hyvin.

Raija Tokkola

Emme mene turhanpäiväiselle viihdelinjalle, sellaiseen ei valtion taiderahoja pidä tuhlata.

Jari Juutinen

Kaupunginteatterin syksyn ohjelmisto

Kaupunginteatterin syksyssä on kolme omaa ensi-iltaa.

Jari Juutinen on tehnyt teatterisovituksen Lars von Trierin kulttielokuvasta Dogville. Suomen kantaesitys Jukola-salissa 10.9.

Janne Saarakkalan jäähyväistyö on sovitus Ernest Thompsonin näytelmästä Kultalampi. Ensi-ilta on 29.10

Teatterikorkeakoulussa opiskelevan Laura Gustafssonin käsikirjoittaman Hevoshullu-näytelmän ohjaa Sakari Hokkanen. Kantaesitys 21.10 Veeran kammarissa.

Lisäksi syksyn ohjelmistossa on 12 erilaista vierailuesitystä. Esimerkiksi Quo Vadis -ryhmä tuo Lappeenrantaan Pelastetaan äiti -lastenteatterin, josta nähdään myös venäjänkielinen näytös.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen