Lappeenrannan Energia kiistää häätäneensä majavat

Senaattikiinteistöjen mukaan sähkölinjaa uhkaavien puiden kaataminen ei ole mahdollista ilman veden pinnan laskemista. Tämä vaatii majavien patojen purkamista.

Heli Tiusanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Energiaverkot kiistää olevansa majavien rakentamien patojen purkamisen takana Skinnarilassa.

Sekä käyttöpäällikkö Sauli Louhiranta Lappeenrannan Energiaverkot Oy:stä että Itä-Suomen alueen kiinteistöpäällikkö Pekka Lindqvist Senaattikiinteistöistä ovat yhtä mieltä siitä, että he sopivat liian lähellä sähkölinjoja olevien puiden kaatamisesta.

-Missään vaiheessa en ole sanonut, että Energiaverkot olisi määrännyt patoja purettavaksi, Lindqvist toteaa.

Lindqvistin mukaan patoja on jouduttu purkamaan sen vuoksi, että suoperäisessä, kosteassa maassa kasvavien puiden kaataminen ei ole mahdollista ennen kuin maata on kuivatettu.

-Metsurilla, saatika metsäkoneella ei ole mitään asiaa kaatamaan puita ennen kuin veden pinta on saatu laskemaan. Nyt vettä on juoksutettu, mutta turvesuo imee valtavasti vettä, ja vesi pysyy turpeessa pitkään.

Louhirannan mukaan Senaattikiinteistöjen kanssa ei ole ollut mitään puhetta majavan padon purkamisesta missään vaiheessa.

-Puiden kaatamista linjan läheisyydestä ei voi tulkita niin, että me halutaan majavat pois, Louhiranta täsmentää.

Lindqvist vahvistaa, että Energia ei ole ottanut kantaa majaviin, ainoastaan sähkölinjoihin ja niiden lähellä kasvaviin puihin.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen puolestaan sanoo, että yhtiössä linjattiin aikoinaan, että majava-asiat eivät kuulu yhtiölle.

-Jos puita kaatuu linjalle, me korjaamme vauriot. Tämä on meidän virallinen kanta.

Luontoihmisten mukaan patojen purkaminen koituu toukokuussa syntyneille majavanpoikasille turmioksi. Ne eivät nimittäin enää ehdi rakentaa uutta pesää.

-Mikäli poikaset eivät sattumalta löydä hylättyä pesää, eivät ne selviydy talvesta, sanoo majavansuojelija Riitta Porvari.

Porvaria huolettaa se, että viranomaiset suhtautuvat niin välinpitämättömästi majava-asiaan.

Majavien suojeluun liittyvissä kysymyksissä on oltu yhteydessä myös Lindqvistiin.

-Minulle tulee radikaaleja hölöhölö -viestejä sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät tosiasiassa tiedä majavista yhtään mitään. Majavapatoja saa purkaa mailtaan, mikäli ne aiheuttavat vahinkoa. Tämä pato asukkeineen on aiheuttanut niin paljon haittaa, että sen purkaminen oli välttämätöntä, Lindqvist sanoo.

KUVATEKSTI

Janne Lehtonen

Skinnarilassa asuva Kimmo Klemola katselee majavien purettua patoa. Häntä surettaa se, että majavien rakentama luonnollinen kosteikko puretaan, ja samaan aikaan kaupunki käyttää 100 000 euroa keinotekoisen kosteikon rakentamiseen.

Kirjoittaja:
Heli Tiusanen