Lemi pelastaa neliäänistä virsilaulua

Lemillä pohditaan virsilauluperinteen elävöittämistä. Yksi tapa on toimintapäivän luominen kouluun.

Veera Jääskeläinen

Lemi. Lemi haluaa saada lapset ja nuoret innostumaan neliäänisestä virsilaulusta. Lemin seurakunta on saanut Leader-rahoitusta esiselvityshankkeelle, joka tähtää virsiperinteen elävöittämiseen.

Konkreettinen tavoite on järjestää kouluilla toimintapäiviä, joissa käsitellään virsiä monesta eri näkökulmasta.

– Ajatus on kokeilla, mitä tapahtuu, jos uskallamme unohtaa sanat neliääninen virsi ja lähestyä asiaa yllättävistä näkökulmista, hankekoordinaattori Hanna Räsänen kertoo.

Räsänen selventää, että toimintapäivän aikana koululaiset voisivat osallistua erilaisiin työpajoihin, joissa virsiä työstetään eri näkökulmista. Virsien sanoituksia voitaisiin tarinallistaa, luoda uusia säkeistöjä, kokeilla eri rytmejä ja säestyksiä tai jopa virsitanssia.

– Haluamme tutkia vanhaa perinteistä aineistoa sekä uutta lähestymistapaa, ja löytää niille sopivan vuoropuhelun, Räsänen kiteyttää.

Virsiopetuksen on tarkoitus nivoutua koulun muuhun rytmiin. Koulun perinteessä on jo esimerkiksi koulukirkot pääsiäisenä ja jouluna, ja Räsänen kaavaileekin, että toimintapäivät voisivat ajoittua ennen kirkkoja.

Lisäksi aamunavauksia ja kevätjuhlaa voisi hyödyntää.

– Josko jo ensi keväänä Suvivirsi lauletaan Lemillä neliäänisesti, Räsänen heittää.

Selvityshankkeessa on tarkoitus suunnitella toimintapäivien lisäksi sitä, miten virsilaulannan tunnettuutta voisi parantaa. Lisäksi halutaan kehittää vastuuveisaajien järjestelmä.

Hankkeeseen kootaan parhaillaan työryhmää.

– Tietysti Musiikkijuhlat, kunta ja koulu ovat itsestään selvästi mukana. Toivottavasti myös kotiseutuyhdistys ja vanhempainyhdistys ovat kiinnostuneita edustuksesta, ja varmasti muitakin toimijoita löytyy, Räsänen luettelee.

Räsänen kertoo, että neliääninen virsilaulanta yhdistää ihmisiä Lemillä. Yksi keskeinen tavoite onkin löytää yhteinen tapa pitää yllä Lemin ainutlaatuista perinnettä.

– Se ei ole uusi idea, että virsiä lauletaan moniäänisesti. Mutta se, että se ei ole kuoron tekemää musiikkia, vaan kirkkokansan toteuttamaa veisuuta, tekee tästä ainutlaatuista, Räsänen toteaa.

Esiselvitykselle on varattu seitsemän kuukautta aikaa. Sen tarkoituksena on tuottaa suunnitelma kaksivuotiselle toimintahankkeelle. Räsänen toteaa, että mikään ei estä toimimasta nopeamminkin.

– Pyrimme toimimaan mahdollisimman tiiviisti syksyllä, että keväällä saisimme uuden hankkeen suunnitelmat sisään.

– Toinen juttu on, saadaanko toimintahankkeelle rahoitus. Parhaimmillaan toiminta pääsisi jatkumaan ensi syksynä nyt tehtävien suunnitelmien pohjalta.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen