Categories
Artikkelit

Letkeää, folkahtavaa ja positiivista

Veera JääskeläinenJoutsenolaista Mauri Heikkistä on verrattu Pekka Strengiin ja Kauko Röyhkään, mutta Heikkinen ei tunnista itseään näistä vertauksista.- En ole koskaan kuunnellut suomalaista musiikkia, enkä kuuntele sitä nykyäänkään.29-vuotias lauluntekijä julkaisi kolmannen levynsä toukokuussa. Levy on ensimmäinen Karhumauri-nimen alla, sillä kaksi ensimmäistä levyä Heikkinen teki nimellä Drowsy.Heikkinen alkoi tehdä musiikkia 12-13 vuotta sitten. Ensin tietokoneella, ja kun kitaransoitto oli otettu haltuun, rämpyttelemällä.- Sitä vain alkaa soittaa jotain. Tai näppäillä itseään inspiroivaa melodiaa. Joskus alan laulaa siinä samalla, ja sanojakin saattaa tulla samalla mieleen. Kun alku on olemassa, tulee myöhemmin mieleen, että tuollaistakin voisi lisätä, Heikkinen selvittää.Sanoitukset eivät synny ilman melodiaa ja soittamista. Heikkinen kertoo, että hänen ystävänsä oli kysynyt, voisiko Heikkinen tehdä lyriikoita hänelle. Ei kuulemma ollut ottanut onnistuakseen.Karhumauri-levyllä soittavat Mauri Heikkisen lisäksi turkulaiset Heidi Horila, Sami Lehtonen ja Jussi Virkkumaa. Heikkinen tutustui Lehtoseen Turussa ollessaan teatterissa harjoittelussa. Horila löytyi basistiksi ja taustalaulajaksi Lehtosen kautta.Heikkisen mukaan yhteistyö bändin kanssa sujuu hyvin. Jokainen tuo stemmoillaan kappaleisiin jotain uutta.Heikkinen kirjoittaa kappaleensa mieluummin suomeksi kuin englanniksi. Sanat tulevat helpommin.Sanoitukset saavat vaikutteita Joutsenon luonnosta. Tai satunnaisista havainnosta, vaikkapa mainoksesta, jossa ei tunnu olevan mitään järkeä. Saimaasta Karhumauri laulaa leppoisasti:”Aion koko päivän lauleskella ruohikolla, aurinkoisella rannalla uiskennella – – – tai vain nautiskella loikoillen laiturilla.Aion viettää päivän kesäisellä Saimaalla, koko päivän kauniilla Saimaalla.”Keskisuomalainen-lehti totesi osuvasti Karhumauri-levyn arviossaan, että ”ei ole sattumaa, että levy ilmestyy juuri kesän kynnyksellä: se tarjoaa oivallisen ääniraidan Suomen suvelle ja kiireettömälle mökkielämälle.” Heikkinen ei tee synkkiä ja ahdistuneita sanoituksia, vaan haluaa pitää kappaleensa positiivisina.- Ja haluan tehdä ajatuksia herättäviä sanoituksia sen sijaan, että tekisin draamasanoitusta, mitä nykyään on hirveästi.

Veera Jääskeläinen

Kirjoittaja: