Luontoäiti oli paras järjestyksenvalvoja

Sade piti Linnoituksen yön juhlinnan kurissa alkuillasta.

Lappeenranta. Vielä puoli kahdeksalta näytti Linnoitusten yön toisen päivän kannalta pahalta. Rankka sadekuuro oli pyyhkäissyt alueen yli ja varttuneempi juhlakansa suuntasi kohti kotia.

Katariinan torin lavalla esiintyy Suuri Kurpitsa. Vain kourallinen katsojia uhmaa sadetta, mutta kuusivuotiasta Uljas Junnia se ei tunnu haittaavan. Nuorimies tanssahtelee innoissaan lavan edessä musiikin tahtiin.

Parhaat bileet löytyvät kesäteatterilta. Nuoret ovat hakeutuneet katettuihin katsomoihin useamman hengen porukoissa. Osa juo siideriä, osa hengailee paikalla muuten vain. Meno näyttää rauhalliselta.

Syrjemmällä, hieman erillään muista istuu kolmen tytön ryhmä. Heitä huono sää ei haittaa.

— Tulimme muistelemaan vanhoja aikoja. Silloin pienenä, kun tulimme Linnoituksen yöhön, kävimme täällä, Anni Heimonen kertoo.

Tyttökolmikko ei ole suunnitellut iltaansa tarkemmin. Tuttuja olisi ainakin tarkoitus tavata.

— Yleensä täällä tapaa aina kaikki tyypit vuosien takaa, Saana Heimonen sanoo.

Juhlateltassa on vielä puoli yhdeksän aikaan hiljaista, vaikka The Trailblazers soittaa täyttä häkää. Yleisöä on kymmenen rivin verran. Musiikki on menevää ja osa tunnistaa kappaleet, mutta aivan täyteen festarihumuun ei vielä olla ylletty.

Kristiinankadulle on vaivihkaa alkanut kertyä porukkaa. Poliisi valvoo tehokkaasti, sillä jostain kulmasta tuntuu koko ajan kurvaavan maija näkyviin. Humalainen mies menee poliisiauton avonaiselle ikkunalle selittämään omiaan. Muuten on rauhallista. Järjestysmies vahvistaa käsityksen — mitään häiriötä ei ole ollut.

Tommi Läntinen aloittaa Katariinan torilla puoli yhdeksän maissa. Paikalla on reilut sata ihmistä. Ikä vaihtelee ihan kirjaimellisesti vanhempiensa sylissä kuuntelevasta vauvasta hieman kauempana seurailevaan vaariin.

Yksi pariskunta saapuu paikalle videokameran kanssa. Helsinkiläiset Seppo Salo ja Leena Lahtinen pysähtyivät nauttimaan juhlahumusta Saimaan risteilynsä lomassa.

— Tosi kiva sattuma, että Läntinen sattui juuri silloin esiintymään täällä. Se on jo vuosia ollut suosikkini, Lahtinen iloitsee.

Aurinko alkaa hitaasti, mutta varmasti pilkistää pilvien välistä. Läntinen aloittaa uuden balladin. Kirkastuva ilma kääntää vihdoin ihmisvirran kohti valleja. Kesäteatterin katsomo on lähes täynnä ja meteli on yltynyt.

Perjantain juhlat ovat alkaneet.

Kirjoittaja:
Daniel Wallenius