Miettinen haluaa pitää erikoisliikkeet ydinkeskustassa

Miettinen pelkää erikoiskaupan reviirin laajentamisen nakertavan pohjaa ydinkeskustan liiketilasuunnitelmien toteutumiselta.

Jyrki Nuottimäki

Lappeenranta. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ei halua erikoisliikkeitä Leirin kauppakeskuksiin.

— Ampuisimme myönteisellä päätöksellä itseämme jalkaan. Pahimmassa tapauksessa se voisi pysäyttää ydinkeskustassa jo hyvin pitkälle suunniteltujen uusien liiketilojen toteuttamisen.

Miettisen esitys maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle poikkeaa teknisen lautakunnan äänestyspäätöksestä, jolla erikoiskaupalle tehtiin tilaa myös Leirissä.

Ydinkeskustan kaupallisia hankkeita on vireillä kauppakeskus Ison-Kristiinan laajennuksessa, City-korttelin uudistamisessa, Kauppatorin ympäristössä sekä Pormestarin-korttelissa. Erikoiskaupan tarpeisiin on käytettävissä jopa 34 000 kerrosneliömetriä ydinkeskustan osayleiskaavassa.

Miettisen mielestä erikoistavarakaupan sijoittumiselle Leirin kauppakeskukseen ei ole tässä vaiheessa tarvetta, koska toimitilojen kysyntä voidaan täyttää kuluvan vuosikymmenen ajan ydinkeskustan vireillä olevilla suunnitelmilla ja hankkeilla.

— Erikoiskaupan sijoittumista koskevissa ratkaisuissa on nyt tärkeintä turvata ydinkeskustan hankkeiden liikkeelle lähtö. Ydinkeskustan kehittäminen on myös yksi kaupunkistrategian keskeinen tavoite, Miettinen perustelee esitystään.

Miettinen arvioi Leirin uuden kauppakeskuksen käynnistymisen kestävän parhaassakin tapauksessa 3—4 vuotta.

— Jos nyt tekisimme erikoistavarakaupan osalta myönteisen päätöksen, kehittämiskuviot saattavat olla jumissa vuosikausia ydinkeskustassa ja myös Leirissä.

Miettinen haluaa kannustaa ydinkeskustassa hankkeitaan toteuttavia tahoja. Myöhemmin tulee aika arvioida kaupallisten tilojen sijoittumista laajemmin keskustassa.

— Esitän tulevaisuusjaostolle valmisteltavaksi keskustaajaman yleiskaavan tarkistamista siten, että sillä varmistetaan kaupalliseen käyttöön tulevien tonttien tarjonta vuoteen 2030 saakka.

Kesko ja SRV Yhtiöt ovat esittäneet, että Leiriin suunniteltuun noin 35 000 kerrosneliömetrin kauppakeskukseen tulisi jopa sata erikoistavarakaupan liikettä.

Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä on kertonut Etelä-Saimaalle, että kauppakeskussuunnitelmia pohditaan uudelleen, jos erikoiskaupalle tulee tiukat rajoitukset.

Myös Etelä-Karjalan Osuuskauppa (Eekoo) hakee lisärakennusoikeutta Leirin tontilleen 28 000 kerrosneliömetriin saakka.

Miettisen esityksessä sama erikoiskaupan rajaus koskee myös Eekoon asemakaavan muutoshakemusta.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki