Categories
Artikkelit

Museokamaa. Puinti ei ole hätähousun hommaa (Museokamaa)

Savitaipale. Hakaniemen museoalueella pihapiirin monista siirretyistä rakennuksista yksi on yhä ihka aidossa käytössä. Riihi toimii kyllä näyttelytilanakin, mutta suunnilleen joka toinen vuosi siellä kuivataan ruista ja puidaan jyvät.Sisään astuttaessa heti ovipielessä oikealla seistä jököttää kivikiuas. Puintiurakan aluksi sitä lämmitetään yhteen menoon kolmisen vuorokautta, jotta orsille nostetut viljalyhteet kuivuvat täysin. Ensin viljaa on kuivattu kuhilaina pellolla.Kun rukiit ovat kuivia, ne pudotetaan orsilta lattialle. Jyvät irrotetaan tähkistä varstoilla, ja oljet sidotaan kupoiksi kutsuttaviksi nipuiksi.Huoneen perällä nököttävä viskuri viskaa kevyet roskat kauas ja painavat jyvät lähelle. Siten erotellut jyvät on helppo siirtää säkkiin. Ennen moisen aparaatin saamista jyvät irroteltiin käsipelillä pohtimen eli laakean astian avulla.Puintivuosina muun muassa koululaisryhmät vierailevat museolla, ja lapsetkin pääsevät kokeilemaan vanhaa puuhaa.- Seuraavan kerran puimme ensi vuonna, kertoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Eila Kajanus-Jurvanen.Kotiseutuyhdistyksen väki valmistaa viljastaan jauhoa, jota myös myydään. Puintiurakan jälkeen vietetään puurojuhlia.Kaikki museoalueen rakennukset on siirretty paikan päälle muualta. Riihen lisäksi voi tutustua ruotusotamiehen torppaan, savusaunaan, tuulimyllyyn, latoon, kaksikerroksiseen aittaan ja tupaan.Parhaillaan pihalle siirretään pariaittaa.- Aiemmin museoalue on ollut hevoshaka, Kajanus-Jurvanen viittilöi.Hakamäen museoalue on avoinna 8.8. asti ti-su klo 12-18.Juttusarjassa vieraillaan Etelä-Karjalan kotiseutumuseoissa.KuvatekstiHelka Pylkkö- Oksavarsta muistuttaa jääkiekkomailaa, Eila Kajanus-Jurvanen luonnehtii. Se on valmistettu yhtenäisestä luonnonpuukappaleesta.

Helka Pylkkö

Kirjoittaja: