Öisin maistuu grillilautanen, pizza ja vety

Pikaruokaa on öisin tarjolla Lappeenrannan keskustassa jokaiselle jotain -periaatteella. Kilpailu on ruokapaikkojen kesken hyvähenkistä.

Heli Rautanen

LAPPEENRANTA. Keskustassa öisin pikaruokaa tarjoavat ruokapaikat eivät koe kilpailevansa keskenään. Yrittäjien mielestä jokaisella on oma asiakaskuntansa.

Grillistä haetaan perinteisesti isoja ja rasvaisia annoksia. Kebab maistuu perjantai-iltaisin, mutta pizzoja nautitaan ravintolaillan päätteeksi lauantaisin.

Tolppagrillin yrittäjä Teija Savilaakso on ollut reilut kolme kuukautta grilliyrittäjänä puolisonsa kanssa, ja hän kertoo myynnin nousevan koko ajan.

Grillillä käy monenlaisia asiakkaita, mutta erityisesti iäkkäämmät pariskunnat käyvät muistelemassa vanhoja makuja. Annoskoot ovat Savilaakson mukaan reiluja, ja niiden suuruudesta ei ole valitettu.

-Päinvastoin monet pyytävät isoimman mahdollisen annoksen.

Tori kebab&pizzerian työntekijä Ramazan Demirel ei usko heidän kilpailevan perinteisen grilliruoan tai vetyjen kanssa.

-Pääasiassa samat kasvot pyörivät asiakkaina. Ihmiset suosivat varmaankin paikkoja, joissa tykkäävät käydä.

Päivällä asiakkaat syövät paljon kebab-annoksia, mutta öisin pizzat tekevät kauppansa.

-Kinkku-ananas-pizzaa myydään ehkä eniten. Nimi on ravintolaillan jälkeen helppo muistaa.

Suuresta koosta huolimatta pizzat maistuvat aamuyön tuntien asiakkaille.

-Moni syö puolet meillä ja ottaa loput mukaansa. Ehkä se nautitaan aamupalaksi.

Kauppatorilla viikonloppuiltaisin ja -öisin pitää luukkunsa auki myös Kahvikioski Viselle Oy. Yrittäjä Visa Varosen mielestä kilpailu pikaruokapaikkojen kesken on hyvähenkistä.

-Jokainen myy eri tuotetta. Asiakkaat valitsevat kebabin, grilliruoan ja vetyjen välillä. Tilanne olisi toinen, jos kaikki myisivät samaa tuotetta.

Heidän lisäkseen kauppatorilla on myös toinen öisin vetyjä myyvä yrittäjä. Vetyjen puolesta puhuu valtakunnallisesti tunnettu tuote.

Varosen saama palaute vetyannoksen koosta on ollut positiivista.

-Aikuinen, iso mies saattaa syödä nälkäänsä kahdesta kolmeen vetyä, mutta naiset saavat hädin tuskin yhden syötyä.

Järjestyshäiriöt kuuluvat myös öiseen pikaruokakulttuuriin. Tolppagrillin yrittäjä Teija Savilaakso ei pelkää olla yöllä töissä.

-Luukku on niin pieni, ettei siitä sisälle pääse. Ei ole ollut tilannetta, että olisi pitänyt pelätä.

Tori kebab & pizzeriassa häiriköt ohjataan Demirelin mukaan ulos. Vetykioskien ympäristöä rauhoittaa viikonloppuisin partioiva poliisiauto, joka on usein parkissa torin kulmalla.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Noin kolme vuotta toiminut Tori kebab & pizzeria on Ramazan Demirel mukaan päivisin venäläisten suosiossa. Lappeenrantalaiset käyvät iltaisin ja öisin.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen