Stam1na yrittää uuden levyn avulla ulkomaille

Bändi sai uudelle levylleen nimekkään amerikkalaistuottajan.

Riina Nokso-Koivisto

Lemiläinen metalliyhtye Stam1na saa uuden levynsä tuottajaksi kovan luokan amerikkalaistuottajan Joe Barresin. Bändi menee studioon syyskuun alussa.

Barresilla on kovat meriitit. Hän on tuottanut, äänittänyt ja miksannut lukuisia hardrock-, metalli– ja punkalbumeita suosittujen artistien kanssa kuten Toolin, Bad Religionin, Apocalyptican, Queens Of The Stoneagen, Skunk Anansien ja Wolfmotherin kanssa. Yksi Barresin suurin onnistuminen on Tool–yhtyeen albumi 10 000 Days vuodelta 2006, joka breikkasi bändin maailmanlaajuisesti ja myi jo pelkästään julkaisuvuotenaan yli 3 miljoonaa kappaletta.

Barresin tulo Stam1nan tuottajaksi tarkoittaa sitä, että myös lemiläiset tähtäävät Suomen rajojen ulkopuolelle.

— Totta kai, Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen vahvistaa.

Kun levyn kannessa lukee Produced by Joe Barresi, se herättää aivan uudenlaista kiinnostusta.

— Lisäksi Barresin tulo mukaan levyntekoon tuo varmasti uutta raikasta soundia tähän meidän perunakellariolemukseen. Tilannetta voi verrata siihen, että me viisi menninkäistä istumme perunakellarissa, kunnes joku avaa luukun, jonka kautta virtaa valoa ja happea, Hyyrynen kuvailee.

Ulkomaan markkinoille pyrkiminen tarkoittaa varmaan sitä, että Stam1nan kieli vaihtuu englanniksi? Hyyrynen kiemurtelee.

— Jääköön yllätykseksi, mitä lauletaan ja millä kielellä. Uusiakin juttuja kokeillaan.

Joe Barresin ja Stam1nan yhteistyö syntyi Apocalyptican Eicca Toppisen välityksellä, joka toi Barresin katsomaan Stam1nan keikkaa. Sen jälkeen Stam1na on tehnyt rajusti töitä uuden levyn eteen.

— Sävellysprosessi alkoi vuosi sitten. Olemme treenanneet koko kevään. Mie olen kirjoittanut sanoja uusiksi viimeksi tänään. Olemme valmistautuneet paremmin kuin ikinä. Meillä oli muun muassa viiden päivän tehotreeni Lemillä riistamiesten majalla. Soitimme aamusta iltaan.

Levyn äänitys kestää näillä näkymin kuukauden. Uusi pitkäsoitto ilmestyy alkuvuodesta.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Antti Hyyrysen mielestä amerikkalaistuottaja raikastaa bändin perunakellarimaista olemusta.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto