Categories
Artikkelit

Suomen-pojille juhla Taavetissa

Matti RiiheläLUUMÄKI. Viron ja Suomen keskinäiset siteet ovat näyttävästi esillä Luumäellä ensi viikonloppuna. Taavetissa juhlitaan sekä Viron itsenäisyyden palauttamisen että JR 200 -muistomerkin 20-vuotisjuhlia lauantaina.Paikalle odotetaan kymmenittäin Suomen rintamalla taistelleita JR 200:n virolaisveteraaneja, kunnianimeltään Suomen-poikia, ja heidän omaisiaan. Yhteensä juhlaan odotetaan noin kolmeasataa vierasta.Kutsun tilaisuuteen ovat saaneet myös Viron ja Suomen puolustusministerit sekä suurlähettiläät.Mukaan on tulossa myös Viron puolustusvoimien soittokunta. Se esiintyy Taavetissa lauantain lisäksi myös perjantaina. Perjantain konsertti on torilla tai sateen sattuessa Joukolassa. Konsertti alkaa kello 17.JR 200:N muistomerkki paljastettiin Taavetissa elokuussa 1991 vain kaksi päivää ennen, kun Viro sai itsenäisyytensä takaisin.Muistomerkki on kunnantalon edustan puistikossa. Sen suunnitteli virolainen taiteilija Aavo Ermel.Paljastustilaisuudessa oli mukana viitisensataa Suomen-poikaa Virosta, Ruotsista, Kanadasta ja Yhdysvalloista.Paljastustilaisuuteen osallistui myös Viron ulkoministeri Lennart Meri. Kymmenen vuotta sitten Meri osallistui Taavetissa järjestettyyn juhlaan Viron presidenttinä.JR 200 perustettiin Luumäellä 9. helmikuuta vuonna 1944. Rykmentin esikunta oli Taavetissa.Taavetissa koulutettiin rykmentin toista pataljoonaa.JR 200 taisteli suomalaisten rinnalla Karjalan kannaksen torjuntataisteluissa.Virolaisista vapaaehtoisista kaatui Suomessa 178 miestä.KUVATEKSTIMatti RiiheläJR 200:n muistomerkki on koristanut Luumäen kunnantalon edustaa elokuusta 1991.Juhlaohjelma Kello 10 Kunniakäynti Luumäen sankarihaudoilla.Kello 11 Muistohetki JR 200 -muistomerkillä.Kello 11.30-13 Ruokailu Mäntykodissa.Kello 12-13.45 Juhlakahvit koulukeskuksessa.Kello 14-15.30 Päiväjuhla koulukeskuksessa.

Matti Riihelä

Kirjoittaja: