Taidekoulut kaipaavat lisää poikia oppilaikseen

Yli 3 000 lasta ja nuorta opiskelee Etelä-Karjalan taidekouluissa. Syksy tuo uusia opettajia, tiloja ja kursseja. Eniten laajentuu Estradi, joka avaa uudet toimipisteet Joutsenoon ja Mikkeliin.

Veera Jääskeläinen

Riina Nokso-Koivisto

Taidekoulujen syksy on käynnistymässä. Imatralla musiikkiopistossa ja Tanssistudio Jamissa opetus on jo alkanut maanantaina. Lappeenrannan musiikkiopistoissa ja Tanssiopisto Sonja Tammelassa opetus alkaa tänään torstaina.

Lappeenrannan kuvataidekoulu ja Taito-käsityökoulu aloittavat ensi viikolla, Estradi sitä seuraavalla.

Pojat ovat taidekouluissa selkeä vähemmistö. Esimerkiksi käsityökoulussa vain noin kymmenen prosenttia on poikia. Kuvataidekoulussa ollaan tyytyväisiä, jos edes neljännes oppilaista on poikia.

Taidekoulujen rehtorit haluavatkin kannustaa poikia mukaan harrastamaan taideaineita.

Sonja Tammela

Tanssiopiston rehtori Kaija Kontunen toteaa, että poikien määrä tuntuu vaihtelevan kausittain: joinain vuosia poikia on melko runsaasti, sitten taas vähemmän.

– Uudet oppilaat saavat meillä tutustua kuukauden ajan opetustarjontaan, mutta pojille aikaa vähän pidennetään, Kontunen paljastaa.

– Tanssi on hyvä pohja moneen muuhunkin liikuntaan, kuten vaikka parkouriin, hän vihjaa pojille.

Sonja Tammelassa aloittaa tänä syksynä yksi uusi opettaja. Hän on tanssiopiston entinen oppilas Salla Jauho.

Taito-käsityökoulu

Käsityökoulun toiminnanjohtaja Marianne Koskimies iloitsee siitä, että Hiekkalinnassa kerran viikossa järjestetty työpaja veti runsain määrin lapsia, etenkin poikia. Käsityökoulun oppilasmäärä on ollut kasvussa, ja Koskimies odottaa kesän työpajojen ansiosta vielä lisää kasvua.

Koskimies muistuttaa poikia, että käsityökoulun opetukseen kuuluu paljon muutakin kuin ompelua.

Suurin osa käsityöryhmistä kokoontuu Lappeenrannassa Tasihinin talossa, mutta myös Parikkalassa voi saada taiteen perusopetusta. Lisäksi Joutsenossa toimii ryhmä, joka saa tänä syksynä uudet tilat käyttöönsä. Savitaipaleella kokoontuu lasten ryhmä.

Koskimies toivoo, että taidekoulut voisivat yhdessä järjestää tapahtumia Tasihinin talon pihapiirissä.

– Se on kulttuurihistoriallisesti tärkeä ympäristö, Koskimies sanoo.

Kuvataidekoulu

Lappeenrannan kuvataidekoululla on kaksi Kuviskundit-ryhmää pelkästään pojille. Vanhempien poikien ryhmän houkuttimena käytetään tietotekniikkaa: tietokoneella maalaamista, kuvankäsittelyä ja 3D-grafiikan alkeita.

Uutena työpajana kuvataidekoulussa aloittaa piirustus-maalaus-savityöpaja.

Viime vuonna koeluontoisesti käynnistetty kolmen taideaineen yhteinen opetusryhmä saa jatkoa tänä vuonna. Musiikkia, tanssia ja kuvataidetta yhdistävä ryhmä on tarkoitettu 5-6-lapsille.

– Tunnilla on yksi teema, jota käsitellään jokaisen taiteen kautta. Tunnit vaativatkin paljon suunnittelua, Nana Vento kuvataidekoulusta kertoo.

Opetus on kallista, koska paikalla täytyy olla kolme opettajaa. Rehtorit muistuttavat kuitenkin, että ryhmä tulee halvemmaksi kuin lapsen laittaminen kolmeen eri harrastukseen.

Musiikkiopistot

Lappeenrannan musiikkiopiston syksyssä uutta on erityislasten musiikkiryhmä, jota vetää Anu Meltoranta.

– Ryhmä syntyi Voisalmen erityisoppilaiden vanhempien aloitteesta, apulaisrehtori Timo Lehtonen korostaa.

Hän uskoo, että koska vanhemmat ovat innostuneita asiasta, ryhmä pystyy toimimaan, vaikka alkuvaikeuksia tulisikin.

Myös musiikkiopisto on saanut uudet tilat Joutsenossa. Muuton syynä ovat pitkään jatkuneet sisäilmaongelmat.

Imatran musiikkiopisto sai vuosien odotuksen jälkeen Suzuki-menetelmään perehtyneen opettajan Anna-Mari Sopasen.

Tanssistudio Jami

Tanssistudio Jamin tämän syksyn suurprojekti on Tsaikovskin Pähkinänsärkijä. Sen harjoittaa Imatralla usein vieraillut pietarilainen tanssijapariskunta Natalia Toriashvili ja Juri Andrejev. Jouluesityksen esiintyjät on jo valittu, ja harjoitukset alkavat perjantaina.

Syksyn aikana Jamissa valmistellaan omistajanvaihdosta. Eläkkeelle jäänyt rehtori Anna Lahtinen jatkaa koulun omistajana ainakin jouluun asti, sillä aikaa kun todennäköiset ostajat järjestelevät rahoitukseen ja byrokratiaan liittyviä asioita.

– Meidän oppilaisiin tai opetukseen tämä ei kuitenkaan vaikuta millään tavoin, opettaja Leila Tikka painottaa.

Estradi

Estradi laajentaa toimintaansa tänä syksynä. Uudet toimipisteet aloittavat Joutsenossa ja Mikkelissä. Reissuopettajaksi Estradi on palkannut Aaro Kontion. Teatteripuolen uudet opettajat ovat Tomi Välimaa ja Heidi Parkkinen.

Estradi vastaa poikapulaan kehittämällä audiovisuaalista toimintaansa, johon kuuluvat esimerkiksi videot, äänitehosteet ja elävän musiikin taltiointi. Samalla mahdollistuu bändikoululaisille demojen tekeminen.

– Odotamme, että tekniikka houkuttelee poikia, mutta toivottavasti myös tyttöjä, Estradin rehtori Ritva Aalto kertoo.

Uutta Estradissa ovat myös syntikkakurssi ja rumpubändi.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen, Riina Nokso-Koivisto