Tetra Pak tuo koneet Imatralle syyskuussa

Pakkaustehtaan päätuotteeksi tulee perinteinen maitopurkki. Tekijät saavat koulutuksensa Ruotsissa.

Matti Veijalainen

IMATRA. Nestepakkauksia valmistava Tetra Pak aloittaa koneasennukset tulevalla Imatran tehtaallaan syyskuussa. Yhtiön Suomen asiakkuusjohtajan Sverre Falckin mukaan tavoite on aloittaa tuotanto ensi vuoden alussa.

-Imatran päätuotteeksi meille tulee perinteinen harjakattoinen maitopurkki. Tuotannon volyymin säilytämme toistaiseksi liikesalaisuutena, Falck sanoo.

Raaka-ainekonsepti on Falckin mukaan selvä. Pakkauskartonki tulee Stora Ensolta Imatralta.

-Eli kätevästi melkein tien toiselta puolelta. Tetra on globaaleilla kauppasopimuksilla yksi Storan suurimpia pakkauskartonkiasiakkaita, Falck toteaa.

TETRA on alkujaan ruotsalainen yritys. Ruotsi-kytkentää liittyy myös firman Imatralle tuloon. Imatran tehtaan työntekijät saavat koulutuksensa Ruotsissa yhtiön Sunnen tehtailla.

-Ensimmäiset 20 valittua ihmistä ovat kouluttautumassa Ruotsissa vielä pari viikkoa. Teoriat ja käytännöt opetetaan Sunnessa, koska siellä meillä on samanlainen pakkaustehdas, Tetran Imatran projektia vetävä johtaja Timo Vitol kertoo.

Imatralle Tetra palkkaa noin 50 ihmistä. Vitolin mukaan rekrytointi jatkuu sisällä olevien hakemusten perusteella syksyllä. Kiinnostus työpaikkoja kohtaan on ollut kova niin, että täydennyshakuja Vitolin mukaan tuskin tarvitaan.

-Suurin osa työntekijöistä tulee Imatran seudulta Lappeenrannan ja Ruokolahden väliltä, Vitol kertoo.

TETRA sijoittuu Imatralla Mansikkalan Yritystaloon, johon vuokranantaja Imatran Seudun Yritystilat Oy rakennuttaa pakkausvalmistajalle 3 500 neliön tuotantotilat noin kuudella miljoonalla eurolla. Urakoimassa on imatralaisrakentaja Evälahti.

Töillä on tiukka aikataulu. Tetran tulo Imatralle varmistui viime keväänä, ja sen tilojen tulee olla luovutuskunnossa joulukuussa.

-Monenlaista viilaamista on ollut, koska suunnittelu piti tehdä hyvin nopeasti. Mutta hyvin on selvitty, yritystilayhtiön toimitusjohtaja Kari Ahonen kertoo.

Tetran tulo nostaa Mansikkalan Yritystalon tilojen käyttöasteen 90 prosenttiin. Imatran kaupunki myi talon yritystilayhtiölle keväällä Tetran toimitilojen järjestelypäätösten yhteydessä.

TAANTUMAPELOT eivät Sverre Falckin mukaan Tetran Imatralle tuloa sotke. Perusmaitopurkkeja maailmalle on ennenkin mennyt suunnilleen sama määrä suhdanteessa kuin suhdanteessa.

-Aina ihmisten syödä ja juoda pitää.

Imatran tehdas on Tetran pakkaustuotannon uusi suomalainen avaus. Aiemmin yhtiöllä oli tehdas Espoossa, mutta se suljettiin 2000-luvun alussa.

Tetra Laval-konserniin kuuluva Tetra Pak toimii lähes 200 maassa. Konsernin päämaja on Lausannessa Sveitsissä.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Maitopurkkikartonkia Stora Enso on tehnyt Imatralla vuosikymmenet. Tetra Pak aloittaa kartongin paikallisen jatkojalostamisen valmiiksi purkeiksi.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen