Eksoten sairaalapsykiatriassa viritellään muutoksen puhureita

Osasto 2:n nykyinen toiminta päättynee vuoden vaihteessa. Mielenterveys-palvelujen suunta on laitoksista avohoitoon.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiiri suunnittelee osasto 2:n toiminnan lopettamista sairaalapsykiatriasta. Kysymys ei ole säästöistä, vaan toiminnallisesta muutoksesta, jolla piiri haluaa lisätä palveluja lähempänä asiakkaita. Uudistuksella ei olisi vaikutuksia henkilökunnan määrään.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen vahvistaa tiedon.

— Mielenterveyspalveluissa

on työn alla nuoriso- ja aikuispsykiatriaa koskevia järjestelyjä, mutta asia on vielä valmisteluvaiheessa.

SAIRAALAPSYKIATRIASTA on jo yksi osasto muutettu päivystys- ja arviointipoliklinikaksi. Sen ansiosta aikuis- ja nuorisopsykiatrian hoitojonot ovat poistuneet, ja poliklinikalle voi tulla myös suoraan ilman lähetettä. Vapautuneella henkilöstöllä on vahvistettu avopalveluja.

Itkosen mukaan tulevat muutokset eivät liity tuleviin säästöohjelmiin.

— Osastoja tarvitaan edelleen, mutta potilaita on järkevä hoitaa myös muilla tavoilla. Mielenterveyspalveluissa on jo tehty monia toiminnallisia uudistuksia, joissa kuntarajat eivät ole palvelujen saamisen esteenä.

EKSOTEN mielenterveyspalvelujen johtaja Timo Salmisaari korostaa, ettei osaston prosessien hajasijoittamisesta ole tehty päätöstä, eikä mitään toimintaa olla lopettamassa.

— Kuuntelemme myös henkilökunnan mielipiteitä eri toiminnan toteuttamisvaihtoehdoista.

Uusilla ratkaisuilla Eksote pyrkii toteuttamaan tavoitettaan ”elämän mukaisesta hoidosta”, Salmisaari kertoo.

— Pyrimme järjestämään asiakkaillemme helpommin saatavaa, yksilöllisempää, oikea-aikaisempaa ja monipuolisempaa hoitoa.

EKSOTE haluaa rakentaa hoitojärjestelmää siten, että sitä voidaan toteuttaa yksilöiden kannalta luonnonmukaisessa ympäristössä.

— Haluamme viedä esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevan nuoren hoidon siihen luonnolliseen ympäristöön, missä hän elää ja toimii. Sairaalaympäristössä se ei toimi, Salmisaari sanoo.

— Emme ole supistamassa tai säästämässä mitään. Sen sijaan siirrämme hoidon painopistettä avohoitoon. Jokainen pääsee edelleen sairaalahoitoon, jos sitä tarvitsee, hän lupaa.

— Resursseja siirrettäisiin sinne, missä on selvää henkilökuntavajetta, kuten kotiin suuntautuvaan kuntouttavaan työhön, omaisten tukemiseen ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hoitoon.

Sairaalapsykiatrian käytössä säilyvät samat tilat ja henkilökunta.

Salmisaaren mukaan asioita tehdään vain eri tavalla, ja asiakkaat saavat avun nopeammin ja tehokkaammin.

— Kultainen periaate on, että jokaisen pitää päästä hoitoon. Jos keskitymme vain käynnissä oleviin hoitoihin, vaarana on menettää mahdollisuus auttaa, kun esteenä ovat potilasjonot.

Eksote haluaa lisätä myös päiväsairaalatoimintaa.

— Avohoitoa ollaan lisäämässä ja laitosvaltaisuutta vähentämässä, Salmisaari kiteyttää.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki