Fly Lappeenrantaa puretaan selvitysmenettelyn kautta

Kaupunginhallitus sai selvityksen Esa Korjulan osakkeiden ostosta, mutta Kaupunkiyhtiöt ei aio ostaa muiden osakkeita. LKY vastaisi lentoyhtiön 260?000 euron velasta Osuuspankille ja Nordealle.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenranta ei aio maksaa Fly Lappeenrannan vähemmistöosakkaille arvottomista osakkeista.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esitti maanantaina konsernijaostolle, että kaiken toimintansa lopettanut lentoyhtiö puretaan selvitysmenettelyn kautta, eikä yhtiön vähemmistöosakkaille suoriteta osakkeiden kauppahintaa. Jaosto päätti jättää asian vielä pöydälle.

Esityksen mukaan Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt LKY vastaa lentoyhtiön ulkoisista veloista, yhteensä 258 306 eurosta. Ulkopuolista velkaa on LKY:n vt toimitusjohtajan Eero Immosen mukaan Fly Lappeenrantaa lainoittaneille Etelä-Karjalan Osuuspankille ja Nordealle.

Vähemmistöosakkaat omistavat edelleen 17,98 prosenttia lentoyhtiön osakkeista. Immonen kertoo, ettei vähemmistöosakkaiden, Juha-Pekka Paanasen, Janne Mäenpää Oy:n, Kuutoskeskus Oy:n, Ysituote Oy:n, Lars Nymanin ja Peter Nymanin kanssa ole päästy neuvotteluratkaisuun osakkeiden ostamisesta.

Kaupunki halusi ostaa osakkeet, jotta yhtiö olisi voitu vain sulauttaa LKY Oy:öön.

-Yhteistä näkemystä ei ole löytynyt vielä, mutta sen löytyminen ei ole pois suljettua, muotoilee Immonen.

LKY MYI lentoyhtiön liiketoiminnan viime vuoden syyskuussa Lappeenranta International Airportille. Viime helmikuussa LKY osti yhtiön perustajaosakkaan Esa Korjulan omistamat yhtiön osakkeet. Korjula oli nostanut oikeusprosessin, jonka päättämiseksi LKY teki kaupat.

Kaupunginhallitus sai maanantaina selvityksen arvostelua herättäneestä Korjulan osakkeiden ostamisesta. Immonen ei paljasta osakkeiden ostohintaa.

-Jouduimme tekemään kauppakirjan salassapitoklausuulilla. Sen mukaan ostohinnan voi kertoa vain kaupungin elimille, ei julkisuuteen.

Juha-Pekka Paananen kuitenkin sanoi hiljattain Etelä-Saimaan haastattelussa, että Korjula oli lunastettu ulos yhtiöstä samalla hinnalla, minkä hän oli yhtiöön satsannutkin. Paananen vaati muille vastaavia korvauksia.

Immonen ei vahvista Paanasen kertomaa.

-Ihmettelen Paanasen ulostuloa. Paanasta sitoo sama salassapitovelvoite kuin kaupunkiakin.

KONKURSSI olisi edullisin lentoyhtiön alasajamisen muoto, mutta Immosen mukaan konkurssi on kaupunkikonsernissa mahdoton.

Selvitysmenettelyn etuna on se, ettei vähemmistöosakkaiden ulosostamisesta koidu kuluja. LKY joutuu kuitenkin vastaaman ulkoisista veloista. LKY:n on annettava lisäksi anteeksi konsernivelka.

Kaupunki on satsannut lentoyhtiöön kaikkiaan runsaat kolme miljoonaa euroa. Tuo summa jää LKY:lle tappioksi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju