Imatran kaupungin jahkailu uhkaa vesittää biovoimalan

Imatran energian toimitusjohtaja Jorma Tapaninen ihmettelee, mikä käänsi kaupungin pään biovoimalaitos- hankkeessa. Nyt jahkaillaan sijoituspaikasta.

Tenho Tiilikainen

IMATRA. Imatran Seudun Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tapaninen haluaa Imatran kaupungilta selkeän vastauksen biovoimalaitoshankkeessa.

Kaupungin olisi Tapanisen mielestä vastattava yksiselitteisesti ja nopeasti, rakennetaanko ja minne Imatran Energia Oy:lle uusi biovoimalaitos. Imatran seudun sähkö omistaa Imatran energian osakkeista 75 ja Imatran kaupunki 25 prosenttia.

Uutta biovoimalaitosta on suunniteltu jo pari vuotta Imatran energian nykyisen maakaasuvoimalan tontille. Toiseksi vaihtoehdoksi on kaavailtu niin sanottua Viskarin tonttia Piikadun toiselle puolelle Kerta-taloa vastapäätä.

Imatran energia on pyytänyt kaupungilta konserniohjauspäätöstä sijoituspaikasta. Tätä ei kuitenkaan maanantain kaupunginhallituksessa tehty. Asia jäi ainakin viikon ajaksi pöydälle lisäselvityksiä odottamaan.

Biovoimalaitosasia otetaan esiin kaupunginhallituksen ensi maanantaina pidettävässä ylimääräisessä kokouksessa. Kaupunki on myös tehnyt omaa selvitystään energiantuotannon vaihtoehdoista, vasta tämän jälkeen asiaan voidaan ottaa kantaa.

-Sitten on jo liian myöhäistä. Itse asiassa olemme jo nyt myöhässä. Vaara jäädä syöttötariffin ulkopuolelle, jolloin myös investoinnin taloudellisuus vaarantuu, on olemassa, Tapaninen sanoo.

TAPANISEN mielestä Imatran energialla ei ole tarvetta lisäselvityksiin. Yhtiö haluaa vähentää riippuvuuttaan alati kallistuvasta maakaasusta. Tällä tavoin voidaan hänen mielestään vaikuttaa myös siihen, millä hinnalla imatralaiset kaukolämmön ostajat lämpöään saavat.

-Kaksi vuotta biovoimalaitoksen sijoittaminen nykyiselle voimalatontille kelpasi kaupungille, mutta ei kelpaa enää. En tiedä, mitä tässä välissä on tapahtunut. Biovoimalan sijoittaminen Viskarin tontille on yli kaksi miljoonaa euroa kalliimpi ratkaisu, kuin nykyisen voimalaitostontin hyödyntäminen. Lisäksi myös käyttökustannukset olisivat Viskarin tontilla suuremmat.

Tehtyjen ympäristöselvitysten mukaan sillä, sijoitetaanko puuta ja turvetta hyödyntävä biovoimalaitos Kuutostien viereen Mansikkalassa vai vähän kauemmas Kuutostien ja junaradan väliin, ei ole suurta eroa. Asutukselle aiheutuvat meluhaitat saattavat olla jonkin verran suuremmat Viskarin alueella.

Ratkaisevaksi näyttäisikin tulevan kaupunkikuvalliset tai kaupalliskuvalliset paineet Mansikkalassa. Rakennusmassaltaan varsin suurta voimalaa ei haluta Mansikkalan kaupallisen kehittämisen kylkiäiseksi.

KUVATEKSTI

Tenho Tiilikainen

Imatran energian nykyisen maakaasuvoimalan savupiippu kilpailee korkeudessaan Mansikkalan tornitalojen kanssa, biovoimalan piippu olisi tuplasti korkeampi.

Biovoimalaitos

Käyttää polttoaineena puuta, turvetta ja tarvittaessa myös maakaasua, pääpolttoaineena puu.

Vuosittainen puun tarve noin 80?000 kuutiometriä.

Investoinnin kustannus 25-30 miljoonaa euroa.

Investoinnin takaisinmaksuaika noin 10 vuotta.

Tuottaa sähköä 32 gigawattituntia vuodessa, noin 15 prosenttia Imatran seudun sähkön tarpeesta.

Tuottaa kaukolämpöä 135 gigawattituntia vuodessa, noin 80 prosenttia Imatran kaukolämpötarpeesta.

2

Biovoimalaitoksen sijoittaminen Viskarin tontille on yli kaksi miljoonaa euroa kalliimpi investointi kuin nykyisen voimalaitoksen tontille.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen