Kuntaliitokset hautautuivat lisäselvityksiin Rautjärvellä

Kokoomus lähtisi selvittämään kuntaliitosta. Valtuustoryhmät eivät näe Rautjärveä enää vahvana kuntana.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Kuntaliitoskeskustelu on hiljentynyt Rautjärvellä. Isot valtuustoryhmät, keskusta ja demarit, odottavat liitosasioihin selkeämpiä avauksia valtiolta ja maakunnalta.

-Pitää malttaa odottaa. Itse asiassa odotetaan, että saadaan valtiolta vielä tarkempia tietoja, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja keskustan Taina Lonka.

Juuri Lonka avasi kesällä Rautjärven, Imatra ja Ruokolahden kuntaliitoskeskustelun, mutta muista kunnista ei tullut vastakaikua. Elokuussa kunnanhallituskin päätti jäädä odottavalle kannalle.

Kuntaministerin ja hallituksen kuntajakouudistuksesta viime aikoina tihkuneet tiedotkaan eivät ole vauhdittaneet liitoskeskustelua.

-Se ei anna meille aihetta. Katsotaan mihin valtiovalta suuntaa asioita. Liitoksiin tarvitaan myös maakunnallinen ratkaisu. Nyt ei tarvitse painaa paniikkinappulaa, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja demareiden Liisa Terävä.

Valtuuston pienistä ryhmistä kristillisten Seppo Sahla toteaa, ettei liitoskeskustelua ole käyty mitenkään. Toisessa pienryhmässä kokoomuksessa asiaa haluttaisiin ennakoida.

-Meillä jäädään aina odottamaan. Parempi olisi, että lähdettäisiin heti selvittämään asiaa. Tärkeintä on, että hyvät palvelut säilyvät, sanoo kokoomuksen Petteri Laaksonen.

Esityksiä kuntaliitosselvityksestä ei kuitenkaan kokoomukseltakaan ole tulossa.

VAIKKA Rautjärven talous näyttää vahvalta, valtuustoryhmät näkevät kuntansa vain heikentyvän. Rautjärvi ei ole hallituksen peräämä vahva peruskunta.

-Ei se ole. Vaikka meillä on merkittävä tehdas, meiltä käy paljon ihmisiä etelään päin työssä. Rautjärvi ei ole työssäkäyntialue, sanoo Lonka.

Laaksonen näkee Rautjärven taantuvan, kuten koko Etelä-Karjalan.

-Tällä hetkellä pärjätään omillaan, mutta ei enää muutaman vuoden kuluttua. Asukasluku laskee, sanoo kristillisten Seija Stavén.

Hallitus tavoittelee Suomeen vahvoja ja elinvoimaisia peruskuntia, jotka hoitaisivat kutakuinkin itse palvelunsa. Uutta kuntajakokarttaa odotellaan joulukuuksi.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Rautjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Liisa Terävä ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka haluavat vielä odotella hallituksen lisäselvityksiä kuntajakouudistuksesta ennen kuntaliitoksia. Terävä ja Lonka esittelivät alkuvuonna ehdotusta myrskymuistomerkiksi.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen