Lappeenranta palauttaa luottamusta erityistarkastuksella

Kaupunginvaltuusto keskusteli pitkään, mutta päätti yksimielisesti teettää erityisen tarkastuksen Kaupunkiyhtiöissä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto haluaa palauttaa luottamuksen poliittisen päätöksentekoon Kaupunkiyhtiöt-elinkeinoyhtiön ja sen tytäryhtiön Fly Lappeenrannan erityistilintarkastuksella. Valtuusto päätti asiasta maanantai-iltana parituntisen keskustelun jälkeen yksimielisesti.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) muistutti, että Kaupunkiyhtiöissä on jo tehty isoja muutoksia. Toimitusjohtaja on irtisanottu, emoyhtiön hallitus on lähes kokonaan vaihtunut ja valtaa elinkeinoasioissa on siirretty Kaupunkiyhtiöistä uudelle konsernijaostolle.

Epäluuloa on kuitenkin jäänyt kytemään, ja Torniaisen mukaan tarkastuksella halutaan palauttaa luottamus virka- ja luottamusmiehiin.

Poliittinen paine tarkastuksen tekemiseksi kasvoi nopeasti, ja kaupunginhallituksen mieli muuttui asiassa viimeisen viikon ja viikonlopun aikana. Vielä viikko sitten maanantaina hallitus ei kannattanut tarkastusta.

Tarkastus sai valtuutetuilta myös kritiikkiä osakseen, mutta kukaan ei kuitenkaan vastustanut sitä.

Matti Mölsä (kd.) mietti, kannattaako rahaa laittaa tarkastukseen, jossa tutkittaisiin muun muassa poliittisten luottamushenkilöiden toimia Kaupunkiyhtiöissä.

— Halutaanko vastuuseen henkilöitä, joilla ei ole liiketaloudellista koulutusta? Eikö olisi parempi laittaa rahat koulutukseen kuin ihmisiä syyllistävään tarkastukseen? Jokainen tietää mistä Kaupunkiyhtiöiden ongelmat saivat alkunsa, hän totesi.

Marjatta Laakko (kd.) luonnehti tarkastusta tyhmäksi.

— Emme kai ole median vietävissä, kysyi Laakko.

Laakon puoluetoveri Marjatta Moilanen taas kannatti tarkastusta.

— Kärjistetysti näyttää siltä, että virka- ja luottamusmiehet ovat käyttäneet paljon aikaa siihen, miten asioita voi pimittää ja kähmiä, hän totesi.

Jukka Korkeila (kok.) muistutti Fly Lappeenrannan mittavista tappioista ja ihmetteli Kaupunkiyhtiöiden useita oikeusprosesseja. Yksi niistä eli Flyn osakkaan Esa Korjulan vahingonkorvausprosessi päättyi Korjulan hiljentämiseen tämän osakkeiden ostamisella salaisella summalla.

Korkeila ei myöskään ymmärtänyt sitä, että erityisiä tarkastuksia Flysta ja Huhtiniemi-hankkeesta oli tehnyt kaupungin käyttämä oma tilintarkastusyhteisö KPMG.

— Yhteisö on tarkastanut omaa tilintarkastustaan, eikä sellaista pitäisi hyväksyä missään luvanvaraisessa toiminnassa, Korkeila muistutti.

Demareiden Päivi Kukkoselle ei ollut käynyt selväksi, mitä halutaan tarkastettavan, kun isoja puutteita ei ole ilmennyt tähänkään saakka.

— Saako joku kicksejä siitä, että pöllytellään kuitteja, Kukkonen kysyi.

Konsernijaoston puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) muistutti, että jaosto suhtautui asiaan erittäin vakavasti, mutta ei löytänyt syytä tarkastukselle. Kakkolan mukaan jaoston jäsen Juha Turkia (kd.) jopa tutustui Kaupunkiyhtiöiden pöytäkirjoihin ja muihin asiakirjoihin.

Tarkastuksen kustannukset ylittävää hyötyä ei jaoston mielestä olisi luvassa. Kakkola sanoi kuitenkin olevansa tarkastuksen takana, jos tietoa on ilmaantunut lisää.

Myrskyn silmässä ollut Kaupunkiyhtiöiden hallituksen ex-puheenjohtaja Teuvo Kinnunen (sd.) piti epäluottamuspuheita täysin turhina.

— Kaikki Kaupunkiyhtiöiden päätökset on pyöräytetty kaupunginhallituksen kautta, vakuutti Kinnunen.

Hän arvioi, että koko jupakan takana ovat Etelä-Saimaan toimittajat ja heidän apulaisinaan häärivät julkisuudenkipeät poliitikot ja muut henkilöt. Kinnusen mielestä media on mustamaalannut ihmisiä, ja hän vaati medialta selitystä siitä, miten maine palautetaan, jos tarkastuksesta ei löydykään mitään.

— Jos ei näe peilissä muita kuin itsensä, se ei ole uuden alku, totesi puolestaan voimakkaasti tarkastuksen puolesta puhunut Ilpo Hakula (kok.).

Kirjoittaja:
Outi Salovaara