Täky-galleria nostaa esiin kiinnostavia muotoilijoita

Korutaiteilija Tiina Rajakallio ja muut muotoilusyksyn suunnittelijat seuraavat aktiivisesti, mikä on ajankohtaista kotimaisessa muotoilussa.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Nuoret kotimaiset muotoilijat pääsevät esille Täky-gallerian syksyn näyttelyissä Lappeenrannassa. Muotoilusyksy 2011 -näyttelysarjan suunnitellut työryhmä halusi mukaan mahdollisimman erilaisia kokonaisuuksia.

— Seuraamme, mitä kaikkea suomalaisessa muotoilussa on meneillään. Pyrimme etsimään näyttelyihin ajankohtaisia ja kiinnostavia muotoilijoita, työryhmää vetänyt korutaiteilija Tiina Rajakallio kertoo.

Täkyssä on aiemmin nähty muun muassa nimekkään kenkäsuunnittelijan Minna Parikan ja kansainvälistä uraa tekevän vaatesuunnittelijan Tiia Vanhatapion näyttelyt.

Vielä parin päivän ajan Täkyssä voi tutustua lasitaiteilija Tuomas Ervamaan teoksiin. Nuutajärven lasinpuhaltajien kanssa työskentelevän Ervamaan töiden joukossa on perinteistä lasimuotoilua kuten maljakoita. Osa teoksista on lähempänä veistoksia.

— Halusimme tuoda Täkyyn lasimuotoilua, koska sitä ei omalta alueeltamme juurikaan löydy, Rajakallio kertoo.

Lasimuotoilun jälkeen Täkyssä nähdään designvaatteita. Tulevana lauantaina aukeaa vaatesuunnittelija Ilona Hyötyläisen näyttely, joka esittelee Miun-vaatemerkin syksyn ja tulevan talven mallistoa.

Alun perin isoille vaatefirmoille työskennellyt Hyötyläinen perusti oman Miun-vaatemerkkinsä seitsemän vuotta sitten. Paitsi muotoiluun, Hyötyläinen haluaa panostaa kotimaisuuteen ja eettisyyteen. Vaatteen pitää olla hyvän näköinen, mutta lisäksi kuluttajan pitää saada tietää, missä se on valmistettu.

Vaatemerkin nimi Miun on seurausta Hyötyläisen käyttämästä murteesta. Mie juurtui vaatesuunnittelijan puheeseen lapsuudenkodissa Mikkelissä.

Marraskuuksi Täkyn näyttelytila on varattu korumuotoilulle. Muotoilusyksyn työryhmä kutsui proKoru3-näyttelyyn 21 suomalaista korutaiteilijaa.

— Osa näyttelyn taiteilijoista on lappeenrantalaisia, koska täältä löytyy niin paljon alan tekijöitä ja tasokasta osaamista.

Syksyn viimeisessä näyttelyssä joulukuussa materiaalina on puu. Woodism-ryhmään kuuluvat muotoilijat käyttävät esineissään materiaaleja, jotka eivät kelpaa sahatavarateollisuudelle: vänkyrärunkoisia, osoittain lahoja tai joskus jopa nauloja sisältäviä piha- ja puistonpuita. Puutavara sahataan, taapeloidaan ja kuivatetaan itse. Oksat, halkeamat, erikoiset syykuviot tai kaarnareunat ovat usein muotoilun lähtökohta, ei häiritsevä virhe.

Taidekäsityöläisten myymälänä, galleriana ja työtiloina toimiva Täky-galleria Lappeenrannan Satamatiellä on kymmenen vuoden aikana hiljalleen tullut kaupunkilaisille tutuksi.

— Vielä silloin tällöin sisään kuitenkin astuu asiakas, joka yllättyy, että Lappeenrannasta löytyy tällainenkin paikka, Rajakallio naurahtaa.

Tuomas Ervamaan lasimuotoilua 28.9. saakka. Ilona Hyötyläisen Miun-näyttely avautuu 1.10.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Korutaiteilija Tiina Rajakallio on ollut mukana valitsemassa, millaista muotoilua Lappeenrannan Täky-galleriassa esitellään tänä syksynä. Parhaillaan esillä on lasitaiteilija Tuomas Ervamaan töitä. Näyttely vaihtuu tällä viikolla.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto