Estradi tarvitsee kipeästi rahaa jatkaakseen toimintaa

Taidekoulu Estradin toiminta Lappeenrannassa on vaakalaudalla. Vanhat alijäämät ja korkea vuokra painavat hartioilla, vaikka taidekoulu on päässyt kahtena viimeisenä toimintavuotena ylijäämäiseen tulokseen.

Heli Rautanen

LAPPEENRANTA. Taidekoulu Estradin talousahdinko syvenee. Loppuvuoden akuutti rahantarve on 67 000 euroa, jotka tarvitaan opettajien palkkoihin sekä tilavuokriin. Taidekoulu Estradin rehtori Ritva Aallon mukaan tilanne on vakava.

-Keplottelemme vuoden loppuun asti, mutta siitä eteenpäin toiminnan lopettaminen on todellinen vaihtoehto.

Vuosien 2005 ja 2006 aikana tehdyt yhteensä 100 000 euron alijäämät rasittavat taidekoulun taloutta edelleen. Tilanne on johtanut maksujärjestelyihin työeläke- ja vakuutusyhtiöiden, verottajan sekä vuokraisännän kanssa.

Tahot eivät enää suostu joustamaan maksuissa. Aiempina vuosina Estradi on paikannut talouttaan myös henkilötakauslainoilla. Sekin kortti on katsottu jo loppuun.

Taidekoulu on pakotettu maksamaan loppuvuoden aikana henkilökunnalle vain osan palkasta. Järjestely ei kanna kovin pitkälle ja rahavaje tulee vaikuttamaan toimintaan.

-Jos opettajille ei makseta palkkaa, oppilaat eivät saa opetusta ja he eivät maksa lukukausimaksuja, selvittää kierrettä Etelä-Karjalan Estradi ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Mattila.

Alijäämän lisäksi rasitteena on yksityiseltä vuokranantajalta vuokratut toimitilat. Estradi maksaa Teollisuuskadun tiloista vuokraa yli 9 000 euroa kuussa. Estradin omien laskelmien mukaan he maksavat vuodessa vuokria 8 000-30 000 euroa enemmän kuin muut taiteen perusopetusta antavat koulut.

Nämä taidekoulut toimivat kaupungin vuokratiloissa.

Lappeenrannan kaupunki lupasi vuonna 2007 opetusministeriölle osoittamassaan lausunnossa etsiä Taidekoululle edullisemmat vuokratilat. Uudet tilat piti löytyä Estradille opetustoimen palveluverkkouudistuksen kautta.

Kaupunki tarjosi keväällä Taidekoulu Estradille tiloja Alakylän koulun yhteydestä. Alakoulu ei kuitenkaan soveltunut Estradille ilman suuria investointeja. Estradi on toivonut Armilan U-koulusta tiloja taidekoululle.

-Viime keväänä taiteen perusopetusta antavien koulujen rehtorit sekä Kutka-projektin toimijat kirjelmöivät kaupunginhallitukselle. Esitimme Armilan koulua taiteenopetuksen tiloiksi. Kaupunginhallitukselta ei ole tullut vieläkään vastausta asiaan, Aalto toteaa.

Tekninen lautakunta pyysi syyskuun lopussa tarjouspyyntöjä Armilan koulun U-rakennuksen purkamiseksi. Aalto ihmettelee, miksi rakennus, jossa ei ole homevaurioita, puretaan?

-Olo on tylsä. Tila olisi soveltunut meille hyvin.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Tekniset avustajat Joni Saltiola (vas.) ja Petri Laitinen valmistelevat rekvisiittaa Estradin tulevaan produktioon.

Taidekoulu Estradi

Etelä-Karjalan Estradi ry:n ylläpitämä taidekoulu.

Koulu on perustettu 1.1.2005.

Koulussa annetaan laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta rytmimusiikissa, sirkustaiteessa sekä teatteritaiteessa.

Vuoden 2010 talousarvio oli noin 500 000 euroa.

Kaupungin toiminta-avustus oli noin 70 000 euroa.

Valtion avustus oli noin 114 000 euroa.

Oma varainhankinta oli noin 130 000 euroa.

Oppilasmaksut noin 210 000 euroa.

Koulu pääsi valtionavun piiriin vuonna 2008.

Opiskelijoita on noin 600.

Henkilökuntaa on 36.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen