Hakevoimala keskelle Mansikkalaa

Voimalan sijoituspaikka jakoi Imatran kaupungin-hallituksessa mielipiteet äänin 5—5. Ratkaisijoina olivat puheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.) ja demariryhmästä irtautunut Antero Lattu.

Hannu Ojala

IMATRA. Imatran Energia Oy:n hakevoimalalle muodostetaan tontti keskelle Mansikkalaa. Kaupunginhallituksen konserniohjaus sijoituspaikasta saatiin viikon miettimisen jälkeen äänin 5—5.

Tuloksen ratkaisi hallituksen puheenjohtajan Anu Urpalaisen (kok.) ääni.

Päätös syntyi esittelyn vastaisesti. Vastaehdotuksen puolesta äänestivät hallituksessa kokoomuksen kolme edustajaa sekä keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaat.

Toinen ratkaisija oli sosiaalidemokraattien Antero Lattu, joka äänesti tyhjää. Ryhmän muut neljä jäsentä olivat esittelyn takana. Viides ääni tuli perussuomalaisten Arto Siitoselta.

— Kelvotonta valmistelua, Lattu kommentoi ratkaisuaan äänestä tyhjää.

Latun mielestä valmistelussa virkamiehet ajoivat yksipuolisesti ratkaisua, joka ei ollut kaupunkilaisten edun mukainen. Poliittisilla päättäjillä ei tehdyn valmistelun perusteella ollut edellytyksiä ymmärtää energiaan liittyviä asioita.

— Päätöstä yritettiin kytkeä kaupungin tilaamaan energiatutkimukseen, vaikka konserniohjauksella ja energiatutkimukselle ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Uudella voimalalla voidaan korkeintaan korvata kaupungin omia pikkulaitoksia.

Anu Urpalainen ei tue Latun näkemystä, että hallitukselta puuttui valmius tehdä linjauspäätös sijoituspaikasta.

— Hallitus perehtyi asiaan jo viime keväänä, ja se on ollut esillä myös teknisessä lautakunnassa. Valmiudet ovat olleet, mutta linjausta ei voi tehdä, jos sitä ei pyydetä eikä esitellä hallitukselle, Urpalainen huomauttaa.

Asian valmistelu ei Urpalaisen mielestä ollut poikkeuksellista, vaikka se Imatran Energian puolelta onkin saattanut näyttää hitaalta.

Seuraavan kerran asia tulee esille kaupungin puolella, kun valtuusto päättää tontin asemakaavasta.

Varsinaisesta investoinnista kaupungin ei tarvitse päätöstä, jos se Urpalaisen mukaan voidaan toteuttaa Imatran Energian omalla rahoituksella.

Imatran Seudun Sähkön ja Imatran kaupungin omistuksessa oleva Imatran Energia Oy suunnittelee noin 30 megawatin biopolttoainetta käyttävän voimalaitoksen rakentamista korvaamaan nykyistä voimalaa, jossa sähköä ja lämpöä tuotetaan maakaasulla.

Uuden voimalaitoksen ensimmäiset hahmotelmat tehtiin kaksi vuotta sitten, ja vauhtia päätöksentekoon antoi edellisen hallituksen biovoimaloille lupaamat investointituet ja tuet syöttötariffiin.

Sähköyhtiön toimitusjohtajan Jorma Tapanisen mielestä investointiesityksen tekemisen ensimmäisenä edellytyksenä oli kaupungilta näkemys laitoksen sijoituspaikasta.

Tapanaisen mukaan investointiesitys voidaan tehdä aikaisintaan puolen vuoden kuluttua. Investoinnin suuruusluokka on 30 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala