Categories
Artikkelit

Leppoisasti lukupiiriä venäjän kielellä

Tuore venäjänkielinen lukupiiri tavoittelee lämminhenkistä tunnelmaa ja rohkeaa mielipiteiden vaihtoa Lappeenrannan maakuntakirjastossa.

Helka Pylkkö

Lappeenranta. Kuluneen kesän loppupuolella lappeenrantalainen Svetlana Kajava sai mieluisan puhelun. Langan toisessa päässä Lappeenrannan kirjastojen palvelujohtaja Leena Priha pyysi Kajavaa venäjänkielisen lukupiirin vetäjäksi.

— Totta kai sanoin, että mielelläni, koska olen lapsesta asti pitänyt kirjoista, Kajava hymyilee.

Kajava oli osuva tehtävään, sillä hän on opiskellut venäjän kieltä ja venäläistä kirjallisuutta. Lisäksi hän on ollut kirjastoharjoittelijana.

Myöntävän vastauksensa jälkeen Kajava etsi internetistä tietoa lukupiireistä. Sitten hän matkusti Viipuriin kirjastoon keskustelemaan henkilökunnan kanssa aiheesta.

— Tulevaisuudessa Viipurin kirjaston kanssa tulee ehkä yhteistyötä. Esimerkiksi viipurilainen lukupiiri voisi tulla tänne vierailulle.

Ensimmäisen kokoontumiskerran Kajava piti lokakuun alussa. Paikalle maakuntakirjaston musiikkisaliin saapui vain yksi osallistuja, mutta usea kiinnostunut soitti Kajavalle ja totesi ajankohdan olevan huono.

Niinpä tapaamiset siirrettiin maanantailta lauantaille. Samaan aikaan maakuntakirjastossa pidetään lasten satutunti, joten vanhemmat voivat pujahtaa omaan piiriinsä.

Ensimmäisellä kerralla suunniteltiin tulevaa ja sovittiin seuraavan kerran aiheeksi kirjailija Viktor Jerofejev. Hän on venäläinen nykykirjailija, joka Kajavan mukaan jakaa mielipiteet.

— Haluan keskustella siitä, mitä meidän lukijamme sanovat.

Lukupiiriin ovat tervetulleita niin venäjää äidinkielenään puhuvat kuin sitä opiskelevatkin. Osallistua saa, vaikkei kielitaito olisi vielä huikea.

— Voi vaikka kuunnella aluksi, Kajava sanoo rohkaisevasti.

Piiri kokoontuu kerran kuussa. Keskustelu voi rakentua niin kirjan, kirjailijan kuin jonkin aihepiirinkin ympärille. Kirjavalikoimaan sopivat sekä venäjäksi kirjoitetut että käännetyt teokset, klassikot ja nykykirjallisuus sekä eri genret.

Kajavan mielestä lukupiirissä antoisinta on mahdollisuus mielipiteiden jakamiseen.

Mielenkiintoinen ja hyödyllinen harrastus synnyttää myös uusia sosiaalisia kontakteja. Lisäksi piiriläiset voivat pohtia erilaisia teemoja, vaikeitakin.

— Yhdessä ehkä voimme löytää hyödyllisiä reseptejäkin, Kajava sanoo.

Tällaisia reseptejä voisivat olla vaikkapa neuvot kasvatusongelmiin.

Kajava odottaa lukupiiriin lämmintä ja viihtyisää tunnelmaa.

— Rentouttavaa, koska tämä ei ole mikään oppitunti. Se on vain keskustelua.

— Keskustelu lukupiirissä on kuin hengen tauko raskaasta arkipäivästä.

Lukupiiri kokoontuu seuraavan kerran 29.10. kello 12 Lappeenrannan maakuntakirjaston musiikkisalissa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Svetlana Kajava lukee sekä venäjäksi että suomeksi. Nyt on meneillään Riikka Pulkkisen Raja. Nita-koira lököttelee tavallisesti Kajavan lukuseurana.

Kirjoittaja:
Helka Pylkkö