Rantalinna rakensi tsasounan ilman lupaa

Parkkipaikalle ei voi rakentaa uutta rakennusta. Museovirasto ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus eivät puolla rukoushuoneen säilyttämistä. Ruokolahden rakennustarkastaja päättää tsasounan kohtalon ensi viikolla.

Teemu Saintula

RUOKOLAHTI. Rantalinnaa pyörittävä yhtiö on tehnyt parkkipaikaksi kaavoitetulle alueelleen luvatta tsasounan. Ruokolahden rakennustarkastaja Timo Kapanen kertoo, että paikalle ei voi rakentaa täysin uutta rakennusta.

-Alue on kaavoitettu parkkipaikaksi.

Kapanen oli aiemmin tietoinen, että tsasouna aiotaan rakentaa samalla paikalla olleeseen pieneen rakennukseen. Se olisi sallittu, eikä yhtiö siihen tarvinnut lupaa. Yhtiö lopulta purki entisen rakennuksen ja rakensi uuden tilalle. Uusi rakennus tarvitsisi luvan, jota se ei tässä tapauksessa voi saada.

Tsasouna sijaitsee kahden asvaltoidun parkkipaikan välissä. Juuri tsasounan kohdalla ei ole asvalttipäällystettä eikä siihen voi autoaan pysäköidä. Kapasen mukaan alue on silti kaavassa parkkipaikka.

Perjantaina tsasouna oli ulkoapäin lähes valmis, mutta sisätilojen rakentaminen oli kesken. Kapanen sai ilmoituksen uuden rakennuksen rakentamisesta alueen asukkailta.

RANTALINNA-hotellia pyörittävän yhtiön toimitusjohtaja Seymur Alijev toteaa, että hänen tietojensa mukaan kaiken pitäisi olla järjestyksessä. Alijev kertoo, että heillä asiaa on hoitanut yksi työntekijä. Toimitusjohtaja aikoo olla työntekijään yhteydessä. Alijev myöntää, että yhtiö rakensi enemmän kuin heidän alun perin oli tarkoitus.

-Meidän piti vain vaihtaa katto. Rakennus oli sen verran huonossa kunnossa, että lopulta rakensimme uuden rakennuksen vanhalle pohjalle.

TSASOUNAN kohtalosta rakennustarkastaja Kapanen tekee päätöksen ensi viikolla. Rantalinnan historiallisen miljöön vuoksi Kapasen on pitänyt olla yhteydessä Museovirastoon ja Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY).

-Kumpikaan heistä ei puolla rakennusta.

Alueen päärakennus on 1900-luvun alussa rakennettu jugendlinna. Tsasounalta on matkaa linnaan muutamia kymmeniä metrejä.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan tsasounan paikalla oli alun perin talvisaunaksi tehty rakennus. Talvisauna muutettiin parikymmentä vuotta sitten pieneksi kesämajoitusasunnoksi.

RANTALINNAN alueella on suomalaista ja venäläistä asutusta. Alueelle rakennettiin vuodenvaihteessa 200-neliöisiä luksustaloja. Kaikki talot myytiin venäläisille.

Tsasounan, Rantalinna-hotellin ja venäläisten omistamien asuntojen välissä sijaitsevat suomalaisten asuttamat lomaosakerivitalot. Suomalaisten asuttamat talot on rakennettu 1980-1990-lukujen vaihteessa.

KUVATEKSTI

Teemu Saintula

Rantalinnaa pyörittävä yhtiö rakensi luvatta alueelleen tsasounan eli ortodoksien käyttämän rukoushuoneen.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula