Saippuaa, sädekehiä ja selänkääntöjä

Nuoret eteläkarjalaistaitelijat uskovat maalaukseen. Imatran taideopetuksen vahva vaikutus näkyy yhteisnäyttelyssä.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Imatran kuvataideopetus näkyy vahvasti Etelä-Karjalan taidemuseossa avatussa Kaakkoissuomalaisten nuorten taiteilijoiden näyttelyssä. Kymenlaaksolaisia 12 näytteilleasettajasta on vain yksi.

Vaikka Saimaan ammattikorkeakoulun Imatran kuvataideyksikössä on grafiikalla ollut vankka sija, tässä näyttelyssä on mukana vain yksi graafikko, imatralainen Jussi Nykänen. Hänen teoksensa kääntävät selän ulkomaailmalle ja sen arvoille, kuten hän itse luonnehtii.

Mukana on kaksi korutaiteilijaa, Sari Liimatta ja Sirja Knaapi, ja kuvanveistäjistä muun muassa imatralainen Jarkko Liutu.

Taidemuseon amanuenssi Mona Taipaleelle oli yllätys, ettei näyttelyyn tullut yhtään videotaideteosta. Perinteistä maalausta edustaa useampikin taiteilija, vaikkei maalaus ehkä olekaan kuvataiteen keskiössä juuri nyt.

Lappeenrantalaiselta Tuulia Iso-Tryykäriltä on näyttelyssä neljä suurta maalausta, otteita päiväkirjoista. Hän uskoo maalaukseen:

— Maalauksella on aina paikkansa, vaikka erilaisia suhdanteita voi olla.

Iso-Tryykäri maalaa henkilökohtaisia hetkiä, arkisia asioita, naisen kuvia.

Imatralainen Ville Huhtanen on maalannut kolmiosaisen sarjan Ihmisii myö vaa ollaa. Työt perustuvat 15 vuotta sitten kuvattujen VHS-nauhojen väriseviin kuviin. Eräässä niistä on laitapuolen kulkija, jonka hokemasta tuli Huhtasen maalaussarjan nimi.

— Aloin nähdä huonolaatuisissa nauhoissa samaa hehkua, jolla vanhoissa kirkkomaalauksissa kuvataan henkilöitten pyhyyttä. Siitä tuli näihin maalauksiin sädekehämeininkiä.

Imatralainen Teemu Korpela maalaa ihmistä.

— Niin kauan kuin ihmistä on kuvattu, ihmisen kuvaa on muokattu oman aikansa epärealistisiksi ihanteiksi. Eikä meidän aikamme ole poikkeus. Se, mikä kaikkina aikoina on pysynyt, on ihmisen hauraus.

Näyttelyn kriteereinä oli, että taiteilija on alle 35-vuotias ammattilainen kuva- tai korutaiteilija ja asuu tai on kirjoilla Kaakkois-Suomessa. Näyttelyn on kuratoinut taiteilija Eeva-Mari Haikala.

Lappeenrannan Kuutinkulmassa esillä oleva Heini Niemisen teos Vaikeat sanat liittyy tähän näyttelyyn. Kuun vaihteessa se siirtyy Lappeenrannan pääkirjastoon. Näyttelyä täydentää myös lokakuun puolivälin jälkeen taidemuseolla avautuva näyttely Aune ja Seppo Hikipään kokoelmista.

Kaakkoissuomalaisten nuorten taiteilijoiden näyttely Etelä-Karjalan taidemuseossa 4.10.2011—5.2.2012.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Ville Huhtasen suuri, keltainen maalaus hallitsee yhtä näyttelysalia.

Timo Tähkänen on mytännyt kangasta teoksiksi, jotka näyttävät kasvavan seinästä kuin pahkat.

Heini Nieminen kehottaa yleisöä pesemään saippualla ankeat muistot pois.

Maalauksella on aina paikkansa, vaikka erilaisia suhdanteita voi olla.

Tuulia Iso-Tryykäri

Näyttelyn taiteilijat

Ville Huhtanen

Anne-Mari Huttunen

Tuulia Iso-Tryykäri

Sirja Knaapi

Teemu Korpela

Sari Liimatta

Jarkko Liutu

Simo Mantere

Heini Nieminen

Jussi Nykänen

Henri Tuisku

Timo Tähkänen.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen