Categories
Artikkelit

Tarja Kontiolla avajaisten avajaiset

Holiday Club Saimaan eli Rauhan kylpylähotellin johtaja avaa kuudennen hotellin. Jännitys ja odotus ovat parasta avaamisessa.

TARJA KONTION positiiviset ominaisuudet ovat nyt täydellä teholla käytössä. Holiday Club Saimaan johtajan tervejärkisyyttä, kylmää päätä ja vuosikymmenien kokemusta on tarvittu ja tarvitaan edelleen lähiviikkoina.

Lappeenrannan Rauhan kylpylähotellia on kiireellä ja kuumeella rakennettu, sisustettu ja viimeistelty. Aikataulusta ollaan hieman jäljessä, mutta kahta vaille valmista jo on.

Viralliset avajaiset ovat 11. marraskuuta, mutta vieraiden vastaanotto alkoi jo kuluneella viikolla. Yleisölle kylpylä avataan tiistaina.

Kontio tietää kokemuksesta, mitä hotellin avaaminen käytännössä tarkoittaa.

-Täytyy löytää olennainen miljoonista pienistä asioista. On muistettava paljon sekä sovitettava yhteen rakentaminen ja toiminnan aloittaminen. Pää on pidettävä kylmänä kaiken keskellä.

-Hotellitoiminnan aloittaminen on koordinoimista ja aikataulujen yhteensovittamista, Kontio määrittelee.

RAUHAN kylpylähotelli on kuudes hotelli, jota Kontio on ollut Suomessa ja Pietarissa käynnistämässä. Sen lisäksi hän on uudistanut useiden ravintoloiden liikeideaa ja konseptia.

Holiday Club Saimaa on ylivoimaisesti suurin työmaa.

-Avaamisen riemu ja jännitys sekä innostus ovat tässä se kiinnostavin juttu. Tunne on sama kuin jouluaattona, kun odotetaan joulupukkia.

-Sama tunne on koko henkilökunnalla. Kaikki tulevat innoissaan töihin, vaikka tekemistä on paljon ja päivät pitkiä.

TARJA KONTIO valittiin kylpylähotellin johtajaksi vuosi sitten. Toukokuusta lähtien hän on toiminut paikan päällä.

Kesäloma jäi päivän mittaiseksi. Silloin hän kävi Tampereella opettelemassa uusinta virkaansa, isoäitinä olemista.

Kiire on tiivistynyt talvea kohti. Vaikka Kontiolla on asunto Imatralla, hän on reilun viikon viettänyt ympärivuorokautisesti Rauhassa ja nukkunut hotellissa muutaman tunnin yössään.

Kun Kontio ilmestyi keskiviikkona hotellin aulaan, kysyjiä ja neuvojen tarvitsijoita riitti jatkuvasti. Vastaukset tulivat oikopäätä, ja kukin kysyjä oli saman tien autettu.

Aikataulujen viivästyminen ei ole maata kaatava ongelma. Siihen Kontio sai tottua Pietarissakin, jossa hän käynnisti kolmen hotellin ja kylpylän toiminnan.

-Rakentamisen aikataulut tahtovat nykyisin olla kireitä.

JO VARHAIN Holiday Clubin johto kysyi Kontion halukkuutta tulla johtamaan Rauhan kylpylähotellia. Hän suostui lähes saman tien. Noin hyvästä ja kiinnostavasta tarjouksesta ei voinut kieltäytyä etenkin, kun alan kokemusta riittää.

Hän siirtyi Saimaan rannalle Pietarista Palace Bridgen johtajan tehtävistä. Ennen kolmea Pietarin-vuottaan Kontio toimi neljä vuotta Katinkullan kylpylän johtajana Sotkamon Vuokatissa.

-Jo Katinkullan ajalta olemme Holiday Clubin johdon kanssa tuttuja puolin ja toisin. Tunnemme toistemme tavat ilman turhaa vieraskoreutta. Siksi oli helppo suostua.

Kolmeksi vuodeksi venähtänyt Pietarin-komennus alkoi Kontiosta tuntua riittävältä ajalta.

-Viihdyin sinänsä hyvin Pietarissa, mutta halusin jo pois, sillä minulla ei alun perinkään ollut aikomusta jäädä sinne pitkäksi aikaa. Menin vain uutta toimintaa käynnistämään.

HOTELLINJOHTAJAN ura on edennyt milteipä omalla painollaan, eteen tulevien työtarjousten kautta. Kontion kokemusta ja alan tuntemusta on aina arvostettu.

-En ole varsinaisesti milloinkaan hakemalla hakenut uutta työtä tai paikkaa. Aina on pyydetty.

-En osaa sanoa ei, kun minua on pyydetty johonkin uuteen tehtävään. Tarjoukset ovat aina olleet niin mielenkiintoisia, että olen suostunut niihin innolla.

TARJA KONTIOLLA ei juuri nyt ole suuria mielitekoja päästä uutta hotellia perustamaan ja käynnistämään. Ajatukset ovat Rauhan kylpylähotellissa.

-Rauha on ollut niin suuri ja pitkä projekti, että tämän jälkeen haluan vähän hengähtää ja nauttia työni tuloksista. En ainakaan haaveile mistään uudesta projektista.

Hotellinjohtaja ei ole ennättänyt tutustua Etelä-Karjalaan ostosreissuja enempää.

-Imatralla teen ruokaostokset. Lappeenrannan keskustassa olen käynyt viisi kertaa. Saimaata olen ihaillut työhuoneen ikkunasta. Uusiin ihmisiin olen tutustunut työn kautta.

Kontio on kylpylähotellia avatessaan joutunut asioimaan useiden viranomaisten kanssa. Asiointi on ollut miellyttävää ja mutkatonta etenkin, kun tuoreessa muistissa on Venäjän byrokratia.

-Kaikesta näkee, että näin suuren kylpylähotellin avaaminen on Etelä-Karjalalle merkittävä asia.

Tarja Kontio

55-vuotias, kotoisin Pieksämäeltä.

Holiday Club Saimaan johtaja Lappeenrannan Rauhassa.

Koulutukseltaan restonomi.

Koti ja kesämökki Tampereella, vuokra-asunto Imatralla.

Perheeseen kuuluvat naimisissa oleva tytär ja toukokuussa syntynyt tyttärenpoika.

Oli 1970-luvun puolivälissä avaamassa Hotelli Savonsolmua Pieksämäellä.

Oli uudistamassa Tampereen Näsinneulan ravintoloita, kun Särkänniemi otti Näsinneulan liiketoiminnan haltuun.

Kontio oli mukana avaamassa Cumulus Hämeenpuistoa Tampereella.

Mukana Pietarin Vasilevskyn, Olympic Gardenin ja Palacen Bridgen avaamistiimissä, vastuunaan Vasilevsky.

Toimi neljä vuotta Katinkullan kylpylähotellin johtajana.

Vapaa-aika kuluu tyttärenpojan kanssa, mökillä tai matkustellessa ympäri maailmaa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen