Ison-Kristiinan laajennuksen ja teatterin kaava etenee

Lappeenrannan ydinkeskustaan kehkeytyy suuren kokoluokan kauppakeskittymä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Kauppakeskus Ison-Kristiinan laajennusosan sekä sen sisään tulevan teatterin kaavamuutos etenee Lappeenrannassa. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa osaltaan ensi keskiviikkona. Nykyisen Ison-Kristiinan viereen ja jatkeeksi nousevaan laajennusosaan tulee 17 000 kerrosneliötä. Liiketilojen osuus on noin 11 500 neliötä ja teatterin noin 5 500.

Uudisrakennus sijaitsee nykyisen Ison-Kristiinan pysäköintialueen päällä. Ison-Kristiinan omistaja Citycon on ilmoittanut aloittavansa laajennuksen rakentamisen ensi keväänä. Kaupallisen osan avajaisia voitaisiin tuolloin viettää vuoden 2013 syksyllä. Citycon ei ole kuitenkaan tehnyt vielä lopullista hankepäätöstä.

Kaupunki puolestaan on kaavaillut aloittavansa teatterin rakennuttamisen ensi vuoden lopulla. Teatteri avautuisi uusissa tiloissa vuoden 2014 syksyllä.

KAAVAMUUTOKSESTA oli jätetty ennakkokuulemisen aikana viisi lausuntoa ja mielipidettä. Niissä esitetyt muutostoiveet olivat pienehköjä. Läheiset taloyhtiöt vaativat kevyen liikenteen järjestämiseen liittyvien asioiden lisäksi, että laajennuksen katolle sijoittuvat koneet sijoitetaan niin, ettei niiden melu häiritse naapurustoa.

Vastine-esityksen mukaan alueen liikennejärjestelyistä tehdään erillinen suunnitelma. Katon koneiden suunnittelussa melutasoineen noudatetaan rakentamismääräyksiä.

Maankäyttöjohtaja Heikki Puranen luonnehtii laajennusosaa kookkaaksi.

-Se on selvästi kaupungintaloa korkeampi. Kävelykannen eli toritason päälle tulee ensin kaksi liikekerrosta ja niiden päälle kaksi kerrosta teatteria. Teatterin torni nousee kaiken yläpuolelle.

Puranen toteaa, että lopullinen ulkonäkö julkisivuratkaisuineen ja teatterin esilletuomisineen ratkeaa rakennuslupavaiheessa.

PYSÄKÖINTIPAIKKOJA tulee uudisrakennuksen alle, mutta niitä on osoitettava myös uusista tai nykyisistä pysäköintilaitoksista.

Kaavoittajan mielestä laajennusosan ansiosta keskustan kaupunkirakenne tiivistyy ja täydentyy sekä palvelurakenne vahvistuu. Laajennus tuo tarpeellisen lisän keskustan liiketilakapasiteettiin.

Myös vanhaa Isoa-Kristiinaa on tarkoitus peruskorjata ja samalla laajentaa nykyisten seinien sisä- ja alapuolelta. Vanhan osan korjaus-ja laajennustyöt alkaisivat suunnitelmien mukaan kesällä 2013 ja olisivat valmiit keväällä 2015.

Valmiissa Isossa-Kristiinassa olisi kaikkiaan noin 36 000 neliötä, minkä lisäksi olisi vielä teatterin 5 500 neliötä. Liiketilaa tarjoaa aivan tuntumassa myös kauppakeskus Galleria.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju