Jamin nuket tanssivat pian

Yhteistyö pietarilaisten tanssijoiden kanssa huipentuu Pähkinänsärkijän esityksiin Karelia-salissa.

Matti Saarela

Imatra. Pjotr Tshaikovskin Pähkinänsärkijä on kaikille tuttu baletti. Ernst Hoffmannin alkuperäinen tarina eloon heräävistä leikkikaluista on sijoitettu jouluyöhön.

Tanssistudio Jamin oppilaat ja pietarilaiset Natalia Toriashvili ja Ilia Zabotin esittävät Pähkinänsärkijän Imatran Karelia-salissa.

-Pähkinänsärkijä on kaikkialla maailmassa perinteinen joulunajan baletti. Se on joulusatu, josta kaikki pitävät, baletin tuottaja Juri Andreev vastaa kysymykseen, miksi he ovat valinneet juuri Pähkinänsärkijän Baletissa on mukana 48 Jamin lasta ja nuorta. Se on Adreevin mukaan toinen painava syy valita juuri Pähkinänsärkijä. Nuorimmat baletissa mukana olevat ovat kahdeksanvuotiaita.

Andreev on opiskellut maailmankuulussa Vaganovan balettikoulussa. Andreevin mukaan Pähkinänsärkijään liittyy siksi paljon muistoja.

-Olemme itse tanssineet siinä ollessamme koulussa, hän kertoo.

Andreevin mukaan Tanssistudio Jamin oppilaat eivät voi tietenkään harjoitella samalla intensiteetillä, jolla Vaganovan akatemiassa harjoitellaan jo lapsena.

-Me olemme pitäneet kovasti työskentelystä täällä Imatralla paikallisten lasten ja nuorten kanssa. Myös tulokset heidän kanssaan ovat olleet erittäin hyviä, Andreev painottaa.

Toriashvilin ja Andreevin lisäksi Jamin oppilaita ovat ohjanneet Olesia Petrovs ja Lisa Menshikovs. Andreevin mukaan yhteistyö imatralaisen tanssikoulun kanssa on antanut myös heille paljon.

-Olemme saaneet uutta kokemusta opettamisesta. Olemme kehittyneet täällä opettajia.

Pietarilaiset eivät ole etsineet imatralaisten joukosta lahjakkuuksia.

-Kaikki ovat omalla tavallaan lahjakkaita. En halua nostaa ketään tässä mielessä esiin, Andreev sanoo.

-Olemme työskennelleet täällä niin vähän aikaa, ettemme vielä tunne mukana olevia lapsia tarpeeksi hyvin, hän jatkaa.

Pietarilaiset ovat harjoittaneet Jamin oppilaita viikonloppuisin. Harjoituksilla on ollut tiukka aikataulu. Se paljastuu kun Andreev kertoo, miksi Toriashvili ei ole tälle kertaa ryhmän mukana Imatralla -?Olemme tekemässä juuri hyväntekeväisyystapahtumaa Smolnan linnaan ja Natalia on kiinni järjestelyissä. Tämä harmittaa meitä itseämmekin, koska täällä meillä on jäljellä enää muutama harjoitus, Andreev sanoo.

Joulubaletti Pähkinänsärkijä Karelia-salissa su 18.12. ja ma 19.12. klo 18.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Tanssistudio Jamin pietarilaisopetuksessa versioimassa Pähkinänsärkijässä baletti yhdistyy luovasti nukketeatteriin. Sermin takaa kurkistaa Ilia Zabotin.

Kirjoittaja:
Matti Saarela