Kunnossapitoyhtiö Efora suunnittelee töiden ulkoistuksia

Stora Enson tehtaiden kunnossapito-henkilöstö huolestui taas työpaikoistaan. Jo kerran ulkoistetut ovat vaarassa joutua uudelle kierrokselle.

IMATRA. Stora Enson tehtaiden kunnossapitoyritys Efora Oy suunnittelee toimintojensa osittaista ulkoistamista.

Toimitusjohtaja Toni Turkama vahvistaa asian. Hän korostaa, että mitään päätöksiä töiden uusista järjestelyistä ei ole toistaiseksi tehty.

– Tutkimme liiketoimintojen kehittämisvaihtoehtoja. Verkottuminen ulos on harkinnassa, Turkama sanoo.

Stora Enso ulkoisti Imatran-tehtaidensa kunnossapidon Eforalle vuoden 2009 alusta.

IMATRA on Eforan päätoimipaikkoja. Henkilöstöä yhtiön uudet suunnitelmat huolestuttavat. Paperiliiton Kaukopään osaston pääluottamusmies Ilkka Nokelainen muistelee, että yrityksen historian perusteella huoleen on myös aihetta.

– Kolmen viikon päästä Eforan aloituksesta alkoivat yt-neuvottelut, joiden tuloksena Imatralta sai lähteä lähes sata ennen Stora Enson palveluksessa ollutta kunnossapitäjää.

Nokelaisen mukaan työntekijöille on kerrottu, että Efora suunnittelee rakennusten kunnossapidon sekä ajoneuvo- ja lvi-huollon tehtävien ulkoistamista. Imatralla kyse on todennäköisesti ainakin parinkymmenen ihmisen töistä.

Ulkoistamisen toteutuessa näiden eforalaisten työnantaja vaihtuu uuteen. Vielä ei ole Nokelaisen mukaan mitään tietoa siitä, pääsevätkö kaikki siirtymään vanhoina työntekijöinä liikkeenluovutuksessa, vai onko edessä uusia yt-kierroksia.

IMATRALLA pidettiin tiistaina Eforan normaaliin vuotuiseen keskustelurytmiin kuulunut yt-ryhmän kokous, johon osallistuivat henkilöstöryhmien paikalliset edustajat sekä henkilöstöjohto Helsingistä. Nokelaisen mukaan kokouksessa päivitettiin ulkoistamissuunnitelmat, mutta varsinaista uutta tietoa niistä ei ilmi tullut.

Nokelaisen mukaan keskustelu jatkuu loppuviikolla Paperiliiton storaensolaisten ammattiosastojen kokoontumisessa Kemissä.

– Uskon, että siellä tämä Eforan asia nousee vahvasti esille.

EFORAN henkilöstöryhmistä suurin ovat paperiliittolaiset työntekijät. Heitä on koko väestä noin puolet. Loput ovat muun muassa sähköliittolaisia, ammattiliitto Prohon kuuluvia toimihenkilöitä sekä ylempiä toimihenkilöitä.

Huoli tulevaisuudesta on Nokelaisen mukaan kaikille yhteinen. Toistaiseksi on arvailun varassa, ketä kaikkia ja miten muutokset kirpaisevat.

Toimitusjohtaja Turkama ei lähde ennakoimaan, missä aikataulussa ratkaisuja tapahtuu.

Kuvateksti

Tuuli Truhponen

Kaukopään paperilaisten pääluottamusmiestä Ilkka Nokelaista Eforan aikeet töiden ulkoistamisista eivät ilahduta. Kokemukset tehtaiden huoltotöiden edelliseltä ulkoistuskierrokselta hirvittävät.

Tutkimme liiketoimintojen kehittämis-vaihtoehtoja. Verkottuminen ulos on harkinnassa.

Toni Turkama

Efora Oy

Vuonna 2009 aloittanut kunnossapitoon ja engineeringpalveluihin erikoistunut ABB:n ja Stora Enson yhteisyritys.

Yhtiöllä on toimipisteet Helsingissä, Imatralla, Heinolassa, Kemissä, Oulussa, Uimaharjulla ja Varkaudessa.

Henkilöstömäärä on noin 1 100. Imatralla Efora työllistää 360 ihmistä.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen