Maakuntakaavan vahvistaminen voi siirtyä ensi vuodelle

Ympäristöministeriön virkamiehet eivät tiedä, missä vaiheessa maakuntakaavan vahvistamisen viimeistelyvaihe on menossa. Etelä-Karjalan kauppakamarin mukaan joku yritys saattaa viivästyksen vuoksi valita toisen kaupungin.

ETELÄ-KARJALAN maakuntakaavan vahvistaminen saattaa siirtyä ensi vuodelle. Ympäristöministeriö ei nimittäin tiedä, milloin se pystyy vahvistamaan Etelä-Karjalan maakuntakaavan.

– Tavoitteemme on edelleen, että kaava vahvistetaan tämän vuoden aikana, marraskuussa tai joulukuussa, kertoo ylitarkastaja Juha Nurmi ympäristöministeriöstä.

Nurmi myöntää samalla, että maakuntakaavan vahvistaminen tänä vuonna ei ole sataprosenttisen varmaa. Nurmen mukaan se on silti todennäköistä.

Nurmen ja hänen esimiehensä, alueidenkäytön ryhmän päällikön, aluesuunnitteluneuvos Ulla Kosken arvio valmistumisesta perustuu vanhoihin kokemuksiin.

Kosken mukaan maakuntakaavasta puuttuu vielä kolme vaihetta. Nyt on menossa viimeistelyvaihe. Nurmi tai Koski eivät osanneet tiistaina kertoa, missä vaiheessa viimeistelyvaihe on menossa ja kuinka kauan se vielä kestää. Kumpikaan ei osaa sanoa perusteltua aikataulua, milloin asia voidaan ministerille esitellä.

Viimeistelyvaiheen jälkeen asia esitellään ministerille. Lopuksi ministeri voi allekirjoittaa maakuntakaavan esityksen pohjalta vaikka heti tai harkita sitä pitkään. Kukaan ei tiedä, miten kauan asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) tarvitsee aikaa asian pohtimiseen. Kiurulle asian esittelee ylitarkastaja Nurmi.

Maakuntakaavan vahvistaminen tarkoittaa sitä, että ympäristöministeriö hyväksyy tai hylkää maakuntakaavassa olevia asioita. Ympäristöministeriö voi hyväksyä ja hylätä maakuntakaavan kokonaan tai osittain.

YMPÄRISTÖMINISTERIÖN tavoitteena on ollut vahvistaa maakuntakaavat vuodessa. Etelä-Karjalan maakuntaliitto lähetti tekemänsä maakuntakaavan ministeriöön vahvistettavaksi viime vuoden lokakuussa.

– Maakuntakaavojen vahvistamiseen on ministeriöltä kuitenkin yleensä mennyt keskimäärin 1-1,5 vuotta, Nurmi sanoo.

Etelä-Karjalan maakuntakaavassa käsitellään muiden muassa Lappeenrannan Selkäharjuun ja Imatran Korvenkantaan suunnitteilla olevia suuria kaupan keskittymiä. Ympäristöministeriö on viime vuosina hylännyt useita kaupunkien keskustojen ulkopuolelle suunniteltuja kaupan suuryksiköitä.

MAHDOLLINEN päätöksen viivästyminen saattaa haitata kauppakeskuksiin haluavia yrityksiä. Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtajan Mika Peltosen mukaan maakuntaan suunniteltuun isoon liiketilaan haluava yritys voi valita jonkun toisen maakunnan.

– Yritys voi katsoa, että täällä ei kauppapaikkaa ole.

Peltonen toivoo, että vahvistus tulisi tänä vuonna. Peltonen on ollut mukana tekemässä maakuntakaavaa vuodesta 2004 lähtien.

– Ministeriö avaa tietysti koko maakuntakaavan. Mekin kävimme läpi koko Etelä-Karjalan.

Kuvateksti

Mika Strandén

Etelä-Karjalan hamuamat uudet kaupan suuryksiköt ovat vielä hämärän peitossa. Maakuntakaavakin saattaa myöhästyä tavoiteajasta.

Maakuntakaava määrää elinkeinoelämää

Maakuntakaava on yleissuunnitelma maakunnan alueiden käytöstä.

Maakuntakaavassa ohjataan muiden muassa yhdyskuntarakennetta, elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja ekologista kestävyyttä.

Maakuntakaava laaditaan 10-20 vuodeksi.

Maakuntakaavan hyväksyy maakuntavaltuusto, ja sen vahvistaa ympäristöministeriö.

Etelä-Karjalan maakuntavaltuusto hyväksyi maakuntakaavan vuonna 2010.

Muita kaavamuotoja ovat yleis- ja asemakaavat. Näihin ei tarvita ympäristöministeriön vahvistamista.

Lähteet: Ympäristöministeriö ja Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Teemu Saintula