Categories
Artikkelit

Mevealle Innosuomi-palkinto

Presidentti Tarja Halonen jakoi palkinnot viidelle yritykselle tiistaina Patentti- ja rekisterihallituksen Innopäivässä Helsingissä. Lappeenrantalaisyritys kehitti uuden tuotekehitys-simulaattorin.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Simulaattoriteknologiaan erikoistunut Mevea Oy sai tasavallan presidentin Innosuomi-palkinnon tiistaina. Palkinto tuli uudesta tuotekehityssimulaattorista.

Simulaattori luo esimerkiksi satamanosturin kuljettajalle aitoa työmaata vastaavan testiympäristön liikkeen, näkymän ja äänen avulla. Kuljettaja kertoo käyttökokemuksiaan jo testin aikana, jolloin suunnittelijat tekevät toivotut parannukset välittömästi.

Toimitusjohtaja Tero Eskolan mukaan uusi innovaatio huomioi asiakkaiden tuotekehityksen näkökulmat monipuolisesti.

– Asiakas säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä kehittämällä tuotettaan virtuaalitasolla. Prototyyppien määrä vähenee ja loppukäyttäjät ovat tyytyväisiä, kun koneen käytettävyys on otettu huomioon jo suunnittelussa. Tavoitteena on auttaa suomalaisen koneenrakennuksen kilpailukykyä.

VUONNA 2005 perustetun Mevean juuret ovat Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja sen konetekniikan virtuaalisuunnittelun laboratoriossa.

Kahdeksan henkilöä työllistävä Mevea on johtava kotimainen simulaattoriteknologian yritys, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat tuotekehitys- ja koulutussimulaattorit sekä liikealustojen kehitys ja valmistus.

Mevean asiakaskunta on moninkertaistunut parin viime vuoden aikana. Valtaosa asiakkaista on kotimaassa, mutta myös vientiä on ollut jonkin verran.

Asiakkaina ovat kaivosteollisuus, satamien laitevalmistajat sekä koulutuskeskukset. Laitevalmistajat käyttävät Mevean simulaattoreita jatkokoulutukseen sekä tuotekehitykseen.

ESKOLA pitää Mevean tulevaisuuden näkymiä lupaavina.

– Alkuvuodesta olisin kertonut taantuman heijastuvan voimakkaasti uudelle toimialalle, joka joutuu herkästi säästökohteeksi. Käänne tuli syksyn aikana. Kysyntä piristyi, ja se on nyt voimakkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Mevea on tehnyt viimeisten viikkojen aikana useita kauppoja, ja sisällä on vielä uusia tarjouksia odottamassa päätöksiä.

– Uuden asian omaksuminen vie ilmeisesti oman aikansa. Toisaalta tuotesimulaattorien käyttö on tapa hakea säästöjä ja tehostaa toimintaa, Eskola selittää markkinan piristymistä.

MEVEA toimii Technopoliksen tiloissa yliopiston kupeessa, mutta on etsimässä tilavampaa toimipaikkaa.

Yritys on tehnyt tähän saakka asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja, mikä on rajannut käyttöä isoihin yrityksiin.

Eskolan mukaan kertynyttä osaamista on tarkoitus kehittää niin, että simulaattorit olisivat kustannuksiltaan helpommin saavutettavissa myös pienemmille yrityksille.

Mevea Oy

Mevea = Mechatronics and Virtual Engineering Applications. Yritys on simulointiin erikoistuneiden ammattilaisten Lappeenrannassa vuonna 2005 perustama yritys, joka on keskittynyt dynamiikan simulointisovelluksiin. Osaamisen taustalla on lukuisia tutkimushankkeita ja tohtoritutkintoihin johtaneita väitöskirjatöitä.

Yritys on työntekijöiden omistuksessa. Työntekijöitä kahdeksan.

Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan (15 kuukautta) liikevaihto oli noin 603 000 euroa ja voitto ennen veroja noin 2 500 euroa.

Lähde: Mevea Oy, Asiakastieto Oy

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki