Naapureilta jyrkkä ei huvilasuunnitelmille

Ensimmäisen kerran alueen asukkaat kuulivat hankkeesta viime kesänä. Silloin puhuttiin vain muutamasta huvilasta, nyt asukkaiden mukaan jo yhdeksästä.

Heikki Sairanen

TAIPALSAARI. Taipalsaaren Toijan kylän asukkaat ovat tyrmistyneitä venäläisten suunnitelmista rakentaa Toijansalmen lähelle huvilakylä. Hostel Mansikan Ritva Kurkaa-Vermeulen ja Leila Kurkaa vastustavat hanketta loppuun saakka.

-Jos huvilakylä saa luvan, pitkitämme ja vastustamme sen rakentamista niin pitkälle kuin vain mahdollista, Kurkaa-Vermeulen lupaa.

-Niin monta mökkiä niin pienelle alueelle tuntuu ihan käsittämättömältä. Aika tiheään joudutaan rakentamaan, Kurkaa katsoo.

TOIJAN kylän asukkaat saivat jo viime kesänä tietää venäläisten mahdollisista suunnitelmista rakentaa Hostel Mansikan viereen huvilakylä. Ritva Kurkaa-Vermeulen muistaa, että ensin puhuttiin kolmesta huvilasta.

-Ihan alussa taisi olla kyse vain parista huvilasta ja minäkin ajattelin, että eipä siinä mitään, Leila Kurkaa toteaa.

-Sitten määrä äkisti nousikin kahdeksaan, Kurkaa-Vermeulen lisää.

Nyt Hostel Mansikan emäntä tietää kertoa, että alueelle suunnitellaan yhdeksää huvilarakennusta. Yhdeksäs on hänen mukaansa 200 neliön kokoinen vastaanottorakennus, jossa on myös majoitusta.

Muut rakennukset ovat 100-200 neliön kokoisia ja niissä on myös autokatos ja varasto.

Ritva Kurkaa-Vermeulenin mukaan huvilat tulisivat yksinomaan venäläisten käyttöön.

-Kolmelle perheelle huvilat tulisivat vakituiseen lomakäyttöön. Kun vakiovuokralaiset eivät sinne ehdi, huvilat vuokrattaisiin muina aikoina muille venäläisille.

HOSTEL Mansikan Ritva Kurkaa-Vermeulen ja hänen miehensä Joris Vermeulen olivat loppukesästä kuin puulla päähän lyötyinä, kun venäläiset ilmestyivät heidän pihaansa.

-He olisivat halunneet ostaa Mansikan, Kurkaa-Vermeulen sanoo.

Hostel Mansikka ei ollut tuolloin myynnissä.

-Mutta se taitaa olla aika varmaa, että jos viereen rakennetaan venäläisten huvilakylä, meiltä todennäköisesti lähtevät asiakkaat sinne.

Joris ja Ritva Kurkaa-Vermeulen ovat pitäneet Hostel Mansikkaa jo yhdeksän vuotta. Kymmenen vuotta tulee täyteen ensi tammikuussa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Ritva Kurkaa-Vermeulen (vas.) ja Leila Kurkaa eivät niele suunnitelmia rakentaa huvilakylä Hostel Mansikan viereen.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen