Categories
Artikkelit

Parikkalan kirkko pannaan talveksi jäähylle

Tuomiokapituli ei kannata kirkkojen talvitaukoja. Luumäellä jumalanpalvelukset on pidetty sydäntalvina jo vuosia seurakunta-keskuksessa.

Anssi Kemppinen

PARIKKALAN kirkon jumalanpalvelukset siirtyvät ensi talveksi siunauskappeliin.

-Siunauskappeli otetaan käyttöön loppiaisen jälkeen ja käytäntö kestää pääsiäiseen. Kirkko otetaan käyttöön talvellakin, jos joku tapahtuma edellyttää sitä, sanoo kirkkoherra Erkki Lemetyinen.

Parikkalan seurakunnan muut kirkot eli Uukuniemen ja Saaren kirkot ovat olleet sydäntalvisin kiinni jo usean vuoden ajan. Jumalanpalvelukset on pidetty seurakuntakeskuksissa.

SIUNAUSKAPPELIN käytön syynä on säästötarpeet.

-Parikkalan kirkon yksi lämmityskerta maksaa noin 200 euroa. Henkilöstön työmäärään kirkon sulkeminen se ei juuri vaikuta, mutta lumitöitä ei tarvitse tehdä, sanoo Lemetyinen.

Siunauskappelin vierestä lumityöt täytyy hautausmaan takia tehdä muutenkin.

Parikkalan ja Saaren kirkoissa pidetään talvisin peruslämpö. Ainoastaan hatara Uukuniemen kirkko on täysin kylmä.

-Kirkon pitäminen kylmänä ei ole vaikuttanut mitenkään rakenteisiin. Saaren kirkon maalauksetkaan eivät ole kärsineet, sanoo talouspäällikkö Ritva Laine.

-Esimerkiksi urkuja rassaa enemmän lämpimän ja kylmän jatkuva vaihtelu, toteaa Lemetyinen.

Uukuniemellä ja Saarella kävijät ovat toivoneet seurakuntakeskusta ehtoollispaikaksi myös kesäisin, sillä ne ovat useimpia kävijöitä lähempänä.

JUMALANPALVELUKSEN siirtäminen kirkosta muualle ei onnistu seurakunnan päätöksellä, sillä ehtoollisen jakamislupa pitää anoa tuomiokapitulilta.

Parikkalan kirkolle lupa heltisi vain täksi talveksi.

-Tuomiokapitulissa ymmärretään seurakuntien säästösyitä, eikä anomuksiin ole suhtauduttu kielteisesti. Tuomiokapituli kiinnittää kuitenkin seurakuntien huomiota siihen, että kirkko on jumalanpalveluksien keskeinen pitopaikka, sanoo Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Jyri Klemola.

Laine uskoo, että vain yhden talven lupa tuli siksi, että Parikkalan kirkko on seurakunnan pääkirkko.

ETELÄ-KARJALAN muut kirkot ovat olleet pääsääntöisesti talvikäytössä.

Säästösyistä vain Rautjärven kirkko oli kiinni yhden talven.

Selkeä poikkeus on Luumäki, jossa jumalanpalvelukset on pidetty pakkaskautena jo yli 30 vuotta Taavetin seurakuntakeskuksessa.

-On järkevää käyttää pienempää tilaa, jos se on mahdollista. Kirkon lämmittäminen on energian haaskuuta. Pelkästään sähkökuluissa säästöä tulee kolmessa kuukaudessa 5 000 euroa, sanoo Luumäen seurakunnan talouspäällikkö Kari Tahvanainen.

Kansaa vetävät tapahtumat, kuten joulukirkko, kauneimmat joululaulut ja itsenäisyyspäivän palvelukset pidetään Luumäelläkin kirkossa.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan kirkon jumalanpalvelukset siirtyvät sydäntalveksi Parikkalan siunauskappeliin, johon saatiin tänä vuonna uudet urutkin. Siunauskappeli on hieman lähempänä Parikkalan keskustaa kuin kirkko.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen