Categories
Artikkelit

Rautjärveltä sadan euron tuki 60 nuorelle kesätyöpaikkaan

Hannu OjalaMitä vuoden 2012 budjettiesitys lupaa rautjärveläisille?Rautjärven kunta on kesällä järjestämässä yrittäjien kanssa työtä 60 nuorelle. Tuki sisältyy kunnan maanantaina julkistettuun talousarvioesitykseen. Kunnan panos on 100 euroa yhden nuorten työllistämisestä kahdeksi viikoksi.Oman kodin rakentamista harkitsevien kannattaa passailla. Ensi vuonna otetaan kantaa, puhkaistaanko uusi asuntoalue Kivijärven rantaan vai Rasimäelle?Kunnan luottamushenkilöt ja virkamiesjohto kulkevat kylillä ja keräävät kuntalaisten ajatuksia ja palautetta.Ensi vuosi on vaalivuosi. Miten tulot kehittyvät?Verotus pysyy kunnassa ennallaan ja samoin tulot. Kunnallisveron puolella erityinen ongelma on se, että kunnasta töitä saaneista yhdeksän kymmenestä on pitänyt kirjansa toisessa kunnassa. Mitä tapahtuu menoille?Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tämän vuoden alijäämästä Rautjärvelle jyvittyy noin 300 000 euroa. Suurin piirtein saman verran on luvassa myös ensi vuodelta.Alijäämän kattaminen ei näy käyttö- ja rahoitusmenoissa, jotka kasvavat arviossa maltillisesti 520 000 eurolla eli 2,3 prosentilla. Velkaantuuko kunta?Kunta maksaa lainojaan. Tämän vuoden tilinpäätösennakon mukaan ensi vuodelle käännetään 5,4 miljoonan euron velkalastissa, jota sulatellaan miljoonalla eurolla.Velkaantumisen kannalta tärkeä vuosi on 2014. Sinne on ajoitettu yhteiskoulun peruskorjaus. Yli neljän miljoonan euron satsauksesta riittää makseltavaa seuraavalle vuosikymmenelle saakka. Suurimmat investoinnit?Ensi vuonna kunta tekee uuden paloaseman Simpeleelle. Talousarviossa töihin on varauduttu 1,28 miljoonalla eurolla. Kunta uusii vesikaton ja sadevesikourut Mustikkakatu 2:n vuokrataloon. Kolmanneksi yksittäinen investointikohde on latukone, joka maksaa 120 000 euroa.

Hannu Ojala

Kirjoittaja: