Sähkön hinta kipuaa Etelä-Karjalassa

Lappeenrannassa, Parikkalassa ja Imatralla sähkön kokonaishintaan on tulossa 5-7 prosentin korotus. Lappeenrannassa nostetaan myös vesi- ja jätevesimaksuja noin viisi prosenttia ensi vuoden alussa.

Heikki Sairanen

SÄHKÖN HINTA nousee Etelä-Karjalassa ensi vuoden alussa. Lappeenrannassa sähkön siirtohintoja korotetaan noin viisi prosenttia. Myös Parikkalan Valon sähkön kokonaishintaan on tulossa noin viiden prosentin korotus.

-Fingrid korottaa vuoden 2012 alusta kantaverkkomaksuja keskimäärin 30 prosenttia, perustelee hinnannousua Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n toimitusjohtaja Arto Taipale.

-?Meillä kantaverkkomaksut ovat vuositasolla noin kaksi miljoonaa euroa, joten 30 prosentin korotus nostaa sähkön siirron kustannuksia siten, että se merkitsee noin kolmen prosentin korotustarvetta siirtohintoihin. Tämän ja yleisen kustannustason nousun vuoksi sähkön siirtohintoja korotetaan viisi prosenttia, Taipale sanoo.

Korotuspaineita on myös Imatralla. Imatran Seudun Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jorma Tapaninen sanoo, että korotus on kokonaishintaan noin seitsemän prosentin luokkaa.

-Taksaa tarkistetaan, mutta tiedotamme siitä tuonnempana.

LAPPEENRANNAN Energiaverkkojen toimitusjohtaja Arto Taipale pitää korotuksia maltillisina. Taipale sanoo, että korotusten jälkeenkin Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n sähkön siirron hinnat säilyvät selvästi viranomaisten sallimien hintojen alapuolella.

-Olemme kohtuullisella tasolla edelleenkin.

Hinnankorotus merkitsee kerrostaloasukkaalle 70 sentin korotusta kuukaudessa, omakotitalouden (ei sähkölämmitystä) hintaan vaikutus on 1,5 euroa, sähkölämmitteiseen omakotitalouteen neljä euroa ja maatilaan (suora sähkölämmitys) 7,5 euroa kuukaudessa.

Parikkalassa korotus on Parikkalan Valo Oy:n toimitusjohtaja Arto Tiaisen mukaan kerrostaloasukkaalle noin 1,4 euroa kuukaudessa. Siitä sähkön myyntihinnan osuus on noin 60 senttiä. Omakotitalouteen vaikutus on noin 2,7 euroa (1,5 euroa) ja sähkölämmittäjälle noin kahdeksan euroa (4,5 euroa).

MYÖS vesimaksut nousevat Lappeenrannassa ensi vuoden alussa. Vesi- ja jätevesimaksuja nostetaan noin viisi prosenttia.

-Tämän lisäksi tulee tällä hetkellä vielä voimassa oleva 40 prosentin alennus vesimaksujen perusmaksusta poistumaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti.

Vesi- ja jätevesimaksuja on nostettava Taipaleen mukaan tulevien investointien rahoittamiseksi ja kunnossapitokulujen kattamiseksi.

-Vertailussa toisiin vesihuoltolaitoksiin Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n vesimaksut säilyvät kuitenkin keskimääräisellä tai keskimääräistä edullisemmalla tasolla, Taipale katsoo.

Hinnankorotus on noin 50 euroa vuodessa omakotitaloudessa, jonka kulutus on sata kuutiota.

Lappeenrannan Energiaverkot Oy

Lappeenrannan Energiaverkot Oy:n jakeluverkkoihin kuuluvat Lappeenrannan lisäksi Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen sekä Saimaan kanavan vuokra-alueen sähkönjakeluverkot.

Parikkalan Valo Oy

Toimialueeseen kuuluvat Parikkala, osia Punkaharjun, Rautjärven ja Ruokolahden kunnista sekä asiakkaita Kesälahden ja Savonlinnan alueella.

Imatran Seudun Sähkö Oy

Toimialueeseen kuuluvat Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti, osia Puumalan, Sulkavan ja Taipalsaaren kunnista.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen