Teatteri Imatra tarvitsee terävää ennakkosuunnittelua

Tilaaja-tuottaja-mallissa koko vakituinen henkilökunta olisi irtisanottava. Yhdistykseksi palaaminen ei poistaisi kuluongelmaa.

Sari Pullinen

Imatra. Teatteri Imatran hallinto toimii jatkossakin parhaiten nykyisellä hallintomallilla eli kaupunkiorganisaation osana ja kaupungin ohjauksessa.

Tätä mieltä on Imatra big band festivalin toiminnanjohtaja Pekka Laasonen, joka selvitti kaupunginjohtaja Pertti Lintusen pyynnöstä teatterin organisaatiota.

— Olen sitä mieltä, että hallinnollinen malli ei ole teatterin ongelma, joten siksi en lähtisi nykyistä mallia muuttamaan, Laasonen perusteli.

Imatralla on takana tappiollinen kausi, vaikka ohjelmavalinnat ovat jo muutamana viime vuonna osoittautuneet erinomaisiksi. Siitä kertovat upeat lipunmyyntiluvut.

— Syystä tai toisesta kulut ovat kuitenkin karanneet, Laasonen summasi.

Teatteri Imatra ylitti viime vuonna toimintakatteensa 465 000 eurolla.

Jos teatteri palaisi yhdistyspohjaiseksi, kuluongelma ei sillä ratkeaisi. Tilaaja-tuottaja-malliin siirtyminen taas olisi hankalaa ja raskasta:

— Se tarkoittaisi sitä, että suurin osa henkilöstöstä pitäisi sanoa irti, ja teatteri toimisi ostovoimalla. Käytännössä tällainen olisi mahdotonta, sillä täytyy ajatella myös yhteiskuntavastuullisesti. Ei henkilöstöä voi heittää pihalle, Laasonen sanoi.

Hallintomallin muuttamisen sijaan hän korjaisi joitakin käytäntöjä.

— Ennakkosuunnittelua ja strategista ajattelua on keskitettävä, ja tuotantosuunnitelmaan pitää saada pidempi aikajänne. Ohjelmisto on laadittava sen mukaan, mihin on resursseja ja varaa, Laasonen luetteli.

Hän muistutti, että Teatteri Imatra on pieni talo, jossa on vähän sekä henkilökuntaa että varoja.

— Ihan noin paljon vierailijoita vaativia töitä ei jatkossa kannattaisi tehdä kuin viime vuosina on tehty.

Laasonen muistutti, että teatteri on nostanut profiiliaan valtavasti ja että se on haistanut menestysnäytelmät.

— On aikamoinen saavutus, että Imatra on kerännyt parina vuonna enemmän katsojia kuin Lappeenrannan kaupunginteatteri. Imatran esitykset ovat olleet tasokkaita.

Keskustelu teatterin hallinnosta jatkuu ensi maanantaina Imatran kaupunginhallituksessa.

Pertti Lintunen kuvaa Laasosen selvitystä mielenkiintoiseksi ja uskoo ehtivänsä tehdä oman esityksensä maanantain hallituksen kokoukseen.

— Tärkeintä tässä on teatterin johtajuuden vahvistaminen, Lintunen näki.

Teatteri Imatran johtaja Antti Vartiala on poissa töistä tämän vuoden loppuun. Häntä tuuraa Timo Rissanen.

KUVATEKSTI

Saku Santeri Heinonen

Teatteri Imatran uusin tuotanto Ollaan ihmisiksi -musiikkinäytelmä Juice Leskisestä on myynyt tähän mennessä hyvin. Vasta viime lauantaina ensi-iltansa saaneen näytelmän 5 000:n katsojatavoite on jo ylitetty 500:lla. Lähes kaikki perjantain ja lauantain esitykset ovat loppuunmyytyjä. Nuorta Leskistä esittää Aki Honkatukia (vas.) ja Mikko Alataloa Heikki Pöyhiä.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen