Categories
Artikkelit

Toijansalmen huvilakylä on vasta alustavassa vaiheessa

Taipalsaareen kunta on saanut hatarat tiedot kahdeksan 200-neliöisen venäläishuvilan rakennus-suunnitelmista.

Outi Salovaara

TAIPALSAARI. Taipalsaaren rakennusvalvoja Erkki Kallonen on saanut vasta hatarat tiedot Toijansalmen seudulle suunnitellusta venäläisten mökkikylästä. Kallosen mukaan venäläisten suomalainen asiamies lähestyi häntä parisen viikkoa sitten sähköpostilla.

— Minulle lähetettiin asiasta hyvin alustava selvitys. Rantarakentamisesta ei ole kysymys, koska tontti ei ulotu rantaan, sanoo Kallonen.

Asiamies kertoi Kalloselle, että alueelle suunnitellaan kahdeksaa 200-neliöistä huvilaa. Tontti sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Hostel Mansikasta samalla puolen tietä.

Rakennuslupahakemuksia tai muita virallisia asiakirjoja kuntaan ei vielä ole tullut.

Mökkikylän puuhaihmisenä on kiinteistönvälitysbisneksessä vuosia vaikuttanut lappeenrantalainen Irina Rantanen. Italiassa lomailevan Rantasen mukaan hankkeesta on turha vielä kirjoittaa, koska se on hyvin epävarmalla pohjalla.

— Se on vasta ihan neuvotteluvaiheessa, Rantanen toteaa.

Hänen mukaansa ehkä ensi viikolla asiasta on lisää tietoa. Rantanen ei vielä paljasta, aiotaanko huvilat ottaa yksityiskäyttöön vai vuokrattaviksi.

Lomarakennuspaikaksi Toijantien varren tontti vaikuttaa hankalalta, koska tontin ja Saimaan välissä on muita huviloita eikä suoraa pääsyä rantaan ole. Rantasen mukaan rannan puute on yksi seikoista, jotka vielä mietityttävät hankkeen toteuttamisessa.

Rantasen Unifalda-kiinteistönvälitysyhtiö osti kuuden hehtaarin tontin Toijantien varresta vuonna 2007 345 000 eurolla. Vuonna 2009 Unifalda myi tontin Taipalsaaren Huvikumpu -kiinteistöyhtiölle 420 000 eurolla.

Rantanen istuu myös Huvikummun hallituksessa, jonka puheenjohtaja on viipurilainen 1970 syntynyt yrittäjä Vladimir Nikolajenko. Nikolajenko omistaa vaimonsa kanssa Taipalsaarella toisenkin lomakiinteistön, jolle hän myös mahdollisesti suunnittelee huvila- tai muuta rakentamista.

Kallosen mukaan venäläisillä on ollut aiemminkin isoja rakennussuunnitelmia. Usein kyseessä on ollut hehtaarien tontti, jolle on suunniteltu lukuisia huviloita. Luvat rakentamiseen on haettu ja saatu normaaliin tapaan, mutta mitään muuta ei ole tapahtunut.

— Siihen se on sitten jäänyt, eikä kuokka ole maassa käynyt. Näitä tapauksia on Taipalsaarella ollut useita, sanoo Kallonen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara