Wirekoti aloitti yksityisen kuntoutuksen leikkauspotilaille

Yritys tarjoaa yksilöllistä hoitoa ja ympärivuorokautista palvelua Lappeenrannassa. Toimitusjohtaja Marjatta Alatalon mukaan yrityksen toimintamalli on uutta koko Suomessa.

LAPPEENRANTA. Wirekoti-niminen yksityinen kuntoutuskoti on aloittanut toimintansa Lappeenrannassa. Yrityksen keskeistä toimialuetta on nivelleikkausten jälkeinen kuntoutus ympärivuorokautisena palveluna.

– Täällä tullaan kuntouttamaan pääsääntöisesti polvi- tai lonkkaleikkauksessa olleita potilaita, mutta myös tapaturmista toipuvia, kertoo endoproteesihoitaja ja fysioterapeutti Marketta Pihkasalo-Pekkola.

Hän on Wirekodin idean äiti.

– Ideana on yksilöllinen ja kustannustehokas kuntoutus, josta asiakas pääsee äkkiä kotiin. Sielläkin fysioterapia jatkuu.

Wirekoti toimii Lappeenrannan keskustassa Kymenraitilla Lappeenrannan palvelukeskussäätiön vuokratiloissa. Toimitilat ovat kerrostalon toisessa kerroksessa säätiön ylläpitämän Kölhinpuiston palvelukodin naapurissa.

Wirekodin emoyritys on lähistöllä toimiva fysikaalinen hoitokeskus Fysio-Wire.

– Sen toiminnassa on huomattu, että tällaisesta kuntoutuspaikasta on huutava pula, kertoo Wirekodin toimitusjohtaja Marjatta Alatalo.

Wirekodissa on kahdeksan asiakaspaikkaa. Yritys odottaa niihin leikkauksesta toipuvien lisäksi omaishoidossa olevia ja muita ikäihmisiä, joille on tarjolla tilapäistä hoivaa ja kuntoutusta.

Lappeenrannassa oli aiemmin vastaavaa palvelua tarjoava yritys, mutta se ei toimi enää. Alatalon mukaan muuallakaan Suomessa kuntoutukseen erikoistuneita yksityisyrityksiä ei juuri ole.

– Me ollaan kuntoutuslaitos, jossa pisin oloaika on 30 vuorokautta. Meillä ei ole hoivapalveluun yhdistettyä asumispalvelua, Alatalo rajaa Wirekodin toimialuetta.

Hänen mukaansa Wirekoti tarjoaa palveluitaan sekä julkisen terveydenhuollon että yksityissairaaloiden potilaille koko Etelä-Suomeen.

Todennäköisesti asiakkaat ovat itsemaksavia tai vakuutuksella maksavia yksityisasiakkaita, ainakin aluksi. Alatalon ja Pihkasalo-Pekkolan mukaan Wirekoti tähtää myös maksusitoumuksiin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kanssa.

– Erikoissairaanhoidossa olevat potilaat joutuvat odottamaan vapaata kuntoutuspaikkaa, ja siinä meistä voisi olla apua. Pakkohan potilaat on keskussairaalasta jonnekin panna, ei heitä voi käytävilläkään makuuttaa, Pihkasalo-Pekkola sanoo.

Omaishoitajat voivat käyttää Wirekodin palveluihin palveluseteleitä. Niillä he voivat ostaa tilapäistä hoivaa hoidettavalleen ja lomaa itselleen.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Wirekotiin tulivat ensimmäiset asiakkaat tällä viikolla. Asiakas Arvo Heikkola on lähdössä syömään sairaanhoitaja Sari Penttilän kanssa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen